10 juli 200600:00

Door [email protected]

Havlat naar Hawks

Martin Havlat is een Blackhawk. De snelle Tsjech vertrekt samen met center Bryan Smolinkski naar Chicago. In ruil voor deze twee sterke spelers krijgen de Sens twee verdedigers, een jonge center en een draft pick in 2008. Op het eerste oog geen erg goede ruil.

Bij deze trade waren ook de San Jose Sharks betrokken. Chicago stuurde eerst center Mark Bell naar de Sharks in ruil voor de 27-jarige verdediger Tom Preissing en de 21-jarige winger Josh Hennesy. Deze beide spelers werden daarna samen met de 22-jarige verdediger Michal Barinka en een tweede ronde draftpick in 2008 naar Ottawa gestuurd.

Tom Preissing lijkt op korte termijn de meest waardevolle speler voor de Sens. De verdediger, die in 2004-05 nog voor Krefeld Pinguine uitkwam, speelde afgelopen seizoen pas zijn tweede jaargang in de NHL. Preissing geldt als een aanvallende forward en een specialist op de powerplay. In 2005-06 was hij goed voor 12 goals en 38 assists in 85 wedstrijden. Hij registreerde een knappe +24 plus-minus rating bij de Sharks.

Het is nog onduidelijk of Ottawa in Preissing de opvolger ziet voor de vorige week vertrokken Zdeno Chara. De Slowaakse verdediger tekende een contract bij Boston Bruins en liet een groot gat achter in de verdediging van de Sens. Waar Chara een enorme aanwezigheid was op het ijs, is Preissing vrij klein voor NHL-maatstaven.

De jonge Michal Barinka heeft nog weinig ervaring in de NHL. De 22-jarige Tsjech kwam afgelopen seizoen in 25 wedstrijden tot Ă©Ă©n assist en een -7 plus-minus rating. De grote verdediger speelde de rest van het seizoen in de North American Hockey League, waar de stevige defence in 54 wedstrijden twaalf punten liet aantekenen.

Josh Hennesy is een prospect zonder enige NHL-ervaring. De 21-jarige center speelde vier jaar bij Quebec Remparts in de Quebec Major Junior Hockey League. Afgelopen seizoen maakte hij zijn debuut in de American Hockey League en deed dat heel aardig. In 80 wedstrijden scoorde hij 24 goals en assisteerde op nog eens 39 treffers. Zijn plus-minus rating van -25 was echter minder indrukwekkend.

Martin Havlat is een pure sterspeler. In vier seizoenen bij Ottawa was hij goed voor 235 punten in 298 wedstrijden. Afgelopen seizoen miste hij het gros van het reguliere seizoen door een schouderblessure. In de playoffs was hij echter weer in vorm en scoorde 13 punten in 10 wedstrijden.

Waarom wilde Ottawa dan van Havlat af? De 25-jarige Tsjech wilde voor maximaal een jaar bijtekenen in Ottawa en zou volgende zomer de free agency markt betreden. Als het zover kwam zou Havlat weg kunnen lopen zonder dat Ottawa een cent voor hem kreeg; nu had hij nog zijn waarde.

Toch blijft de vraag of Ottawa geen betere deal had kunnen krijgen voor deze sterspeler en de ervaren center Bryan Smolinksi. Preissing kan een goede keuze blijken, maar is een gok. Hennesy en Barinka zijn beloftes voor de toekomst, maar leveren geen significante bijdrage op de korte termijn.

Wat Ottawa wel heeft bereikt is meer ruimte in de salary cap. Deze cap is voor aankomend seizoen voor alle teams op 44 miljoen dollar gesteld. Ottawa zit inclusief deze nieuwe spelers op een totaalsom van 35 miljoen dollar. Duurste speler is defence Wade Redden, die 6.5 miljoen dollar per jaar verdient.

Martin Havlat tekende in Chicago een contract voor drie jaar. In die periode gaat hij in totaal 18 miljoen dollar verdienen.

Shanahan naar Rangers
De Detroit Red Wings hebben na Steve Yzerman nu ook Brendan Shanahan verloren. De 37-jarige winger tekende dit weekend een Ă©Ă©n-jarig contract bij de New York Rangers voor vier miljoen dollar.

Shanahan is met 598 goals de nummer 15 alltime-topscorer in de NHL. In totaal was hij tot nu toe in 1.507 NHL wedstrijden goed voor 651 goals en 700 assists. De Canadees speelde in zijn carriere voor New Jersey, St Louis, Hartford en Detroit. Bij de Red Wings heeft hij er negen seizoenen opzitten.