11 februari 200500:00

Door Joep Meijsen

HDC stimuleert de jeugd

Terwijl de clubs in de Eredivisie zich voorbereiden op twee cruciale weekeinden, wordt in Eindhoven gewerkt aan de toekomst. Ruim zestig jonge ijshockeyers uit vijf landen doen mee aan het Hockey Development Camp van de Nederlandse IJshockeybond en de IIHF.

'Het is heerlijk om een paar dagen alleen maar met ijshockey bezig te zijn. Je leert niet alleen veel over de sport, maar ook veel nieuwe mensen kennen en dat is enorm belangrijk.' Een jonge Britse ijshockeyer vat kort en krachtig samen waar het Hockey Development Camp om draait. Opgezet door de IIHF worden het hele jaar door in verschillende landen kampen georganiseerd waar de ijshockeyjeugd uit landen van de 'tweede garnituur' wordt bijgespijkerd door deskundige coaches. Daarnaast worden ook coaches en game officials opgeleid. Doel is het verkleinen van de afstand tussen de ijshockeyjeugd uit de grote landen en de rest van de ijshockeywereld.

Ieder jaar is er ook een kamp in Eindhoven. Deze keer komen de deelnemers uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Oostenrijk. Zeker de laatste twee landen zijn niet de minsten op ijshockeygebied. De jonge atleten verblijven in het nabijgelegen Van der Valk-hotel en worden van 's morgen vroeg tot laat in de avond beziggehouden met praktische en theoretische training, testsessies, wedstrijden en andere vormen van instructie.

'Het bevalt me tot nu toe prima hier. Een leuk en goed georganiseerd kamp', zegt Larry Sacharuk. De in Nijmegen werkzame Canadese ijshockeycoach is namens de NIJB als coach aan het Hockey Development Camp verbonden. Hij ondersteunt Timo Tuomi die door de internationale federatie is gestuurd. Ook voor de scheidsrechters is nationale en internationale ondersteuning aanwezig.

Het ijshockey tijdens het kamp is van een verrassend goed niveau. Snel en soms technisch zeer vaardig spel, waarbij sommige spelers met sprongen vooruit gaan. Iedere dag worden twee wedstrijden gespeeld, waarin de spelers in de praktijk kunnen brengen wat ze geleerd hebben.

Het kamp in Eindhoven duurt nog tot zaterdagochtend. Bezoekers zijn welkom en kunnen de wedstrijden gratis vanaf de tribune bekijken. Meer informatie, foto's, het programma, de uitslagen en boxscores zijn te vinden op de speciale website van het kamp:

http://www.ijshockey.com/hdc