14 juli 200600:00

Door [email protected]

Heerema hoopt op NHL

Jeff Heerema, het jongere broertje van Den Haag forward Jesse Heerema, hoopt dit seizoen op een serieuze kans in de NHL. Hij tekende donderdag een nieuw contract bij de Ottawa Senators, waar door het recente vertrek van twee forwards wat posities zijn vrijgekomen.

Heerema probeert al jaren aan de bak te komen in de NHL, maar speelde pas 32 wedstrijden op het hoogste Amerikaanse niveau. De 26-jarige Canadese winger werd in 1998 in de eerste ronde als elfde gedraft door de Carolina Hurricanes, maar bracht zijn eerste jaren door in de American Hockey League. In twee seizoenen AHL tekende hij voor 50 goals en 57 assists.

In 2002-03 maakte hij bij de Hurricanes zijn NHL-debuut. In tien wedstrijden scoorde hij drie goals en een -2 plusminus-rating. In 2003-04 verkaste Heerema naar St. Louis, waar hij 22 wedstrijden in de NHL mocht spelen. Bij de Blues scoorde Heerema Ă©Ă©n goal en assisteerde op twee andere treffers. De rest van het seizoen en de twee daarop volgende seizoenen speelde hij weer in de AHL.

In 2005-06 kwam hij in de Ottawa Senators organisatie terecht en speelde dat seizoen in de AHL voor de Binghamton Senators. Hij draaide zijn beste seizoen ooit in de American Hockey League door 27 goals en 47 assists in 77 wedstrijden te laten noteren. Hij kreeg dat seizoen echter niet de kans om zijn kunnen in de NHL te laten zien.

Dit jaar kan het allemaal anders zijn. Het vertrek van Bryan Smolinksi en Martin Havlat heeft twee open plekken in de lineup van Ottawa achtergelaten. De Senators waren voldoende onder de indruk van Heerema's prestaties in de AHL om hem een nieuw contract te bieden. Heerema kan dus hopen dat het personele verlies van de Senators dit seizoen in zijn voordeel uit kan pakken.