Flyers chrapala intro 0809

30 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Heerenveen haalt drie imports

Heerenveen Flyers versterkt de selectie op de valreep voor de start van de competitie nog met drie buitenlandse spelers. Een doelman en twee verdedigers worden toegevoegd aan de selectie van coach Chris Eimers. Paul Kroon stopt er juist mee.

De opvolger van Tim Kelleher in Heerenveen is de 27-jarige Canadees Jay Chrapala. Flyers hoopte lange tijd alsnog met Kelleher in zee te kunnen gaan, een doelman die ook bij andere clubs in de eredivisie in de belangstelling stond. De goalie van afgelopen seizoen besloot echter zijn actieve loopbaan te beëindigen, zodat Flyers op zoek moest naar een waardige opvolger.

Deze hoopt de club gevonden te hebben in Chrapala, die vorig jaar slechts beperkt in actie kwam op profniveau. Opvallend genoeg werd hij vorig seizoen als nooddoelman binnengehaald bij South Carolina Stingrays uit de ECHL op dezelfde dag als TJ Sakaluk, die nu voor Nijmegen Devils speelt. Chrapala speelde echter slechts een wedstrijd voor de Stingrays en drie voor Richmond uit de lagere SPHL, een team waar hij een jaar eerder ook had gespeeld.

De meeste actie zag Chrapala echter als doelman van Manhattanville College in de Amerikaanse universiteitscompetitie, waar hij vier jaar speelde. Hij speelde in totaal meer dan vijftig wedstrijden, waarin hij een savepercentage van boven de .900 noteerde, iets wat hij ook afgelopen seizoen deed in de weinige wedstrijden die hij speelde.

De defensie, waar de eerder gepresenteerde Andrew Derton niet zal spelen, kreeg twee versterkingen. Het gaat daarbij om Travis Chapman en J.D. McCabe, een Canadees en een Amerikaan die ook al uit het universiteitsijshockey komen. Chapman is een aanvallend ingestelde verdediger die vorig jaar uitkwam voor Saint Mary's University in de Canadese liga. Hij speelde eerder vier seizoenen in de sterke Ontario Hockey League.

Zijn beste jaar daar had hij in 2002/03 toen hij 66 wedstrijden speelde voor Sudbury Wolves, waarin hij zeven goals en 32 assists voor zijn rekening nam. Hij was daarmee de nummer drie op de topscorerslijst van zijn team. Vorig jaar had hij in 28 wedstrijden drie goals en dertien assists met 34 strafminuten. Heerenveen wordt zijn eerste profclub.

De 23-jarige J.D. McCabe was enige tijd op proef bij Flyers en beviel coach Eimers goed. De speler kwam de afgelopen vier jaar uit voor het team van Harvard University, waar hij echter regelmatig buiten de ploeg werd gelaten. Vorig jaar speelde hij slechts drie wedstrijden. Zijn beste jaar had hij in 06-07 toen hij in vijftien wedstrijden speelde en de enige goal en assist uit zijn universiteitsloopbaan oppikte.

Flyers heeft wel weer een nieuwe Nederlandse afhaker. Na Jacco Landman en Martijn Maghielse geeft nu ook Paul Kroon er de brui aan. De verdediger kan het ijshockey niet langer combineren met zijn werk.