28 april 200900:00

Door Joep Meijsen

Heerenveen haalt Hyrsky terug

Heerenveen Flyers heeft een opvolger voor Chris Eimers. De club haalt Dave Hyrsky terug als coach van het eerste team.

Hyrsky haalde de afgelopen weken het nieuws door als bondscoach van Servië te promoveren naar Division I. Hij deed dat met een technische staf waarin ook de in Nederland bekende Ray Gallagher een plekje had. Hyrsky heeft een Nederlandse echtgenote en woonde afgelopen jaar in Nederland. Daarvoor was hij in Canada coach en general manager van Nipawin Hawks in de Canadese jeugdliga SJHL, de ploeg waar toen het Nederlandse talent Steve Mason speelde.

Hyrsky werkte vanaf 2002 al eerder bij Heerenveen Flyers, zijn debuut op het hoogste niveau in Nederland. In januari 2005 stapte hij echter in Friesland uit eigen beweging op. Hij was ontevreden over het feit dat vooral de oudere Nederlandse spelers zich onvoldoende aan de afspraken hielden en over de manier waarop het Nederlandse ijshockey in het algemeen functioneerde. Een jaar later werkte hij kortstondig als opvolger van Theo van Gerwen als hoofdcoach in Tilburg.

Drie jaar geleden was hij voor het laatst actief in Nederland als hoofdcoach van Geleen. Met die ploeg haalde hij de halve finales om het landskampioenschap, waarin de club door Heerenveen werd uitgeschakeld. Tijdens zijn verblijf in Geleen kreeg Hyrsky het verwijt dat hij jonge Geleense spelers onvoldoende kansen gaf. Zo vertrokken toen Nigel Heijen, Jeffrey Mens en Willem Kneepkens gedurende het seizoen uit onvrede over ijstijd.

Voorzitter Danny Micola van Heerenveen: 'Dave is een coach met karakter, en hij kent de visie van de club. We willen met veel Nederlanders, en een aantal goede imports een herkenbaar team neerzetten. Er is niet veel extra druk, maar we willen natuurlijk zo goed mogelijk en verzorgd mogelijk ijshockey spelen. De technische commissie heeft een duidelijk plan. Namens die commissie heeft Lester Arts uitgebreid met Dave gesproken. Hyrsky is daar ook erg enthousiast over, en ziet volop mogelijkheden voor de Flyers. Hij heeft bovendien ervaring om met een relatief lage begroting toch een hecht en goed team te formeren.'

Bij zijn terugkeer naar Heerenveen zal Hyrsky moeten gaan werken met jonge spelers. Flyers-voorzitter Danny Micola meldde recentelijk dat in Friesland de buikriem moet worden aangetrokken, waardoor meer eigen jeugd moet instromen. De club wil verder met het goalieduo Sjoerd Idzenga en Martijn Maghielse. Ook keren Jamie Visser en Paul Vincent terug in de opstelling. Tenslotte zou Michael Nason willen beginnen aan een derde seizoen in Friesland.

Met de meeste Nederlandse spelers zou al overeenstemming zijn over volgend seizoen. Wel vertrekken Jolke Balt en Alwin Asschenberg naar Groningen. Brent Janssen keert terug vanuit Amsterdam.

&nbspnbsp;