17 oktober 200400:00

Heerenveen herstelt zich

Erik Landman en Matt Korthuis scoorden zaterdagavond twee keer in de 6-3 overwinning van Heerenveen Flyers tegen Den Haag Wolves. Daarmee hadden beide ploegen reden voor tevredenheid. Heerenveen herstelde zich van de nederlaag van vrijdag, terwijl Den Haag lange tijd goed meespeelde in de wedstrijd.

Ruim elfhonderd toeschouwers waren afgereisd naar het vernieuwde Thialf om de Flyers te zien spelen tegen nieuwkomer Wolves. Dave Hyrsky en Alex Andjelic gaven in het doel de voorkeur aan Ruud van der Holst, terwijl bij de Hagenezen Peter Seton wederom de eerste keuze was.

Erik Landman geldt al enkele jaren als een van de meest betrouwbare doelpuntenmakers bij de Flyers. In de vier wedstrijden tot nu toe had hij echter pas Ă©Ă©n keer het net gevonden en vrijdagavond tegen Nijmegen was hij vrijwel de hele wedstrijd onzichtbaar geweest. De slungelige aanvaller maakte dit in minder dan twee minuten goed halverwege de eerste periode. In de veertiende minuut opende hij de score met een powerplay-goal op aangeven van Matt Korthuis en Robert Starke. Anderhalve minuut later verdubbelde hij de Friese voorsprong door op aangeven van Jaap Kroon de puck achter Peter Seton te werken.

Daarmee stond Heerenveen op een duidelijke voorsprong. Toen ex-Hagenees James Easter na vijf minuten in de tweede periode op de delayed penalty het derde doelpunt van Heerenveen scoorde leek het alsof Thialf zich kon opmaken voor een doelpuntenfestijn. Den Haag bleef echter behoorlijk ijshockeyen, gaf Heerenveen zo min mogelijk ruimte en wist halverwege wedstrijd zowaar zelf ook te scoren. Jozef Rekem, tot vrijdagavond de enige Hagenees met een doelpunt op zijn naam, scoorde zijn tweede treffer van de jaargang. Sander Dijkstra scoorde vorig seizoen in de Coupe der Lage Landen zijn eerste treffer voor het eerste van Heerenveen en wist vier minuten voor het einde van de tweede periode zijn eerste treffer van het seizoen te scoren, 4-1.

Tristan Senior bewijst langzamerhand een goede aanwinst te zijn voor Den Haag. De kleine, behendige Canadees scoorde vrijdagavond al twee keer tegen Geleen en wist na zeven minuten spelen in de derde doorgang wederom het net te vinden. Op aangeven van Jozef Malicek scoorde hij de 4-2. Daarna was het de beurt aan Matt Korthuis om te laten zien waar hij voor teruggehaald is naar de Nederlandse competitie. Amper tien seconden na de Haagse treffer schoot hij raak op aangeven van Don Nichols. Drie minuten voor tijd scoorde hij ook nog een powerplay-goal. Het slotakkoort was voor Jimmy Raats, ooit Heerenveen, die een assist van Tristan Senior achter Ruud van der Holst wist te krijgen.

Daarmee hebben zowel Den Haag als Heerenveen de eerste ronde van de bekercompetitie gecompleteerd. Den Haag staat met drie punten op de vijfde plek, maar moet de wedstrijd tegen Amsterdam nog inhalen, terwijl Heerenveen zich met elf punten uit vijf wedstrijden vooralsnog koploper is.