NHL coach helm

16 oktober 200800:00

Door [email protected]

Helm verplicht voor trainers

Trainers en vrijwilligers die tijdens een training op het ijs staan moeten in verschillende Canadese regio's sinds kort verplicht een helm op. De maatregel is het gevolg van een aantal incidenten waarbij trainers zwaargewond raakten. De regel is nog niet nationaal ingevoerd, maar veel districten van Hockey Canada schrijven het al wel voor.

De regel geldt voor coaches en vrijwilligers die op het ijs staan met ijshockeyers in de leeftijd van vijf tot en met 21 jaar. Negen van de 13 districten van Hockey Canada hebben de regel inmiddels ingevoerd. De regel bestond in veel regio's al langer, maar er werd niet toegezien op naleving ervan. Hier komt nu verandering in. Ook ijshockeyliga's die niet onder de officiële jurisdictie staan van de Canadese ijshockeybond gaan inmiddels meer en meer overstag.

Een van de districten die dit seizoen de regel heeft geïmplementeerd is Hockey Calgary. Voornaamste aanleiding in Calgary is een incident afgelopen seizoen waarbij een goalie coach achterover viel en een schedelbasisfractuur opliep. Het letsel werd de coachende vader bijna fataal. Ook recenter deden zich enkele incidenten voor. Begin oktober kwam jeugdcoach Mike Peters in Medicine Hat hard in aanraking met de boarding en liep zwaar hersenletsel op.

De regel is echter niet populair onder de vele duizenden vrijwilligers die wekelijks op het ijs staan. De ijshockeybond geeft ook toe dat enig toezicht ontbreekt. ‘Het is erg moeilijk en waarschijnlijk moeten we er daadkrachtiger mee omgaan', aldus Peter Woods van Hockey Manitoba.

Coaches die de nieuwe regelgeving niet gaan volgen lopen nu risico om geschorst te worden. Hockey Calgary is een district dat hierbij voorop loopt; zij gaan actief controleren en waar nodig schorsingen uitdelen. Ook Hockey Manitoba heeft aangegeven daadkrachtig te zullen optreden. Bij een eerste overtreding wordt daar een waarschuwing gegeven, maar bij de tweede overtreding volgt direct een week schorsing. Mocht iemand daarna wéér de regel overtreden, dan volgt een gang naar de tuchtcommissie. Die kan permanente schorsingen opleggen.

Volgens Hockey Canada zal het dragen van een helm door coaches en vrijwilligers drie tot vier zware ongelukken per jaar schelen. Desondanks zijn ze niet van plan een nationale regel te maken om het dragen van een helm op de training ook overal verplicht te stellen. In de Verenigde Staten is het inmiddels wél overal verplicht.