15 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Hervorming eerste divisie

De Nederlandse IJshockey Bond overweegt een hervorming van de Eerste Divisie. Daarbij wordt nagedacht over samenvoeging van deze liga met die competitie voor spelers onder 20 jaar.

Daarover wordt eind deze maand gesproken tijdens een uitgebreid overleg tussen de ijshockeybond en alle clubs, behalve de teams in de eredivisie. Door de promotie van kampioen Groningen, telt de Eerste Divisie vooralsnog voor het komende seizoen maar vijf teams. De U20 werd vorig jaar door zeven teams bestreden, waarbij alleen Tilburg Trappers en Groningen ook ploegen in de Eerste Divisie hadden.

Afgelopen seizoen werd onder de titel Challenge Cup voor het eerst een gezamenlijke competitie tussen de Eerste Divisie en de Eredivisie gespeeld. Deze kwam in de plaats van de Coupe der Lage Landen, zoals die de seizoenen ervoor gezamenlijk met de Belgen werd afgewerkt. De Eerste Divisie werd enkele jaren geleden in ere hersteld nadat het enige tijd als Toekomstliga door het leven was gegaan, met beperking van het aantal oudere spelers.

Deze liga moest de doorstroming van jong talent naar de hoogste divisie stimuleren, maar leidde er in de praktijk toe dat veel spelers moesten stoppen of noodgedwongen moesten overstappen naar de recreanten. Ook leidde het slechts sporadisch tot de overstap van spelers naar wat toen de Superliga heette. Met ingang van het seizoen 2004-05 werd de huidige Eerste Divisie weer in ere hersteld.