NHL DEL berlijn logo

24 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Het geval Florian Busch

Berlijn sleepte afgelopen weekeinde voor het tweede jaar op rij de Duitse titel binnen. Het kampioensfeest wordt echter overschaduwd door een dopingschandaal, waarbij de maker van het winnende doelpunt in de laatste wedstrijd, Florian Busch, betrokken is.

De bekendste dopingjager van Duitsland, Werner Franke, zegt het in de Tagesspiegel keihard. Busch had nooit in die wedstrijd mogen spelen en daarom moet de finalewedstrijd nietig worden verklaard. De 23-jarige aanvaller vond op 6 maart een afspraak met zijn vriendin belangrijker dan een dopingcontrole en onderging deze pas enkele uren later. Dit betrof echter een door de ijshockeybond afgenomen test en niet die door de officiële dopingautoriteit.

Volgens Franke is die overtreding van het dopingreglement een minimale schorsing van een half jaar waard. De Duitse ijshockeybond volstond echter met een boete van vijfduizend euro en een waarschuwing. Busch heeft geen dopingverleden, was daarbij de onderbouwing. Doping is echter een bijzonder gevoelig onderwerp, dat onder meer de Duitse wielersport keihard heeft geraakt. De Duitse ijshockeybond zou volgens verschillende media eventueel subsidies moeten terugbetalen vanwege deze affaire.

Franke stelt dat ijshockeyers vaak middelen nemen om zich voor bijvoorbeeld de derde periode op te peppen of tijdens het off-season om spierontwikkeling verder te helpen. Vertraging van enkele uren is precies wat nodig is om eventueel dopingebruik te maskeren of sporen te laten verdwijnen. De ijshockeybond wijst deze beschuldiging van de hand omdat in de uiteindelijke test geen maskerende middelen zijn gevonden. De officiële Duitse dopingautoriteit is echter van plan het geval Busch te melden bij de wereld dopingautoriteit Wada.

Ook vanuit verliezend finalist Keulen klinkt intussen kritiek. Niet direct op het meespelen van Busch. ‘Hij was gerechtigd te spelen in de finale en heeft gewoon zijn werk gedaan', zegt general manager Thomas Eichin van de Haie tegenover de Stadt-Anzeiger. Hij noemt het optreden van de bond echter wel laks. ‘Ze hebben dit onderwwerp compleet onderschat en gedacht dat het wel weg zou gaan. Dat was naïef. Je hoeft geen profeet te zijn om te weten dat dit met een geldstraf af kon worden gedaan. Dit gaat nog veel stof doen opwaaien.'

IJshockeyliga DEL vindt alle aandacht voor het geval Busch overdreven. ‘Wie na zo'n geweldige finaleserie over dat onderwerp schrijft, zou eigenlijk nooit meer over ijshockey moeten schrijven', liet directeur Gernot Tripcke optekenen door de Kölner Express. De speler zelf wil het er ook niet meer over hebben. ‘Ik lees de komende weken geen kranten meer en gun mezelf een paar biertjes.'