Wk innsbruck schaafsma juich

1 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Het ijshockeyjaar 2009

Het oude jaar is uitgeluid, de nieuwe jaargang is begonnen. Het Nederlandse ijshockey staat een paar mooie maanden te wachten. Op de eerste dag van het nieuwe jaar blikt IJshockey.com kort terug op het jaar dat was en vooruit naar het jaar dat wordt. Daarnaast is het een gelegenheid om de beste wensen over te brengen aan iedereen die het ijshockey een warm hart toedraagt.

Voor Tilburg Trappers was 2008 een jaar dat moeilijk te overtreffen zal zijn. De ploeg van Larry Suarez won zowel de beker als het kampioenschap. Evenaren is echter nog steeds goed mogelijk. Kwalificatie voor de bekerfinale is al veiliggesteld, terwijl de ploeg in de competitie bovenin staat. In beide gevallen werd vorig jaar gewonnen van Heerenveen Flyers, waar in de zomer werd gevreesd voor het voortbestaan. Acties en een nieuwe hoofdsponsor brachten uiteindelijk redding en enkele maanden in het nieuwe seizoen lijkt Flyers weer mee te kunnen gaan doen om de prijzen.

De eredivisie werd rond de zomer plezierig verrast door de komst van twee nieuwe teams. Eindhoven en Utrecht waagden de sprong naar het hoogste niveau. Beide teams slaagden erin hier en daar te verrassen, hoewel de operatie in Utrecht met horten en stoten verloopt. In december moest nog een reddingsoperatie worden uitgevoerd. Vooral Eindhoven wist al een aantal keren positief te verrassen en geeft een trits Nederlandse spelers de kans ervaring op te doen in de eredivisie.

De twee laagst gerangschikte teams van vorig jaar, Groningen en Nijmegen, hebben allebei een flinke sprong vooruitgemaakt. Devils natuurlijk het meest opvallend. De selectie werd dit jaar volledig op de kop gezet met een nieuwe coach en veel nieuwe spelers. Een rustig jaar is het niet in de Keizerstad, maar de plek in de bekerfinale is een enorme beloning voor de organisatie. Groningen sloot het jaar af met enkele prima resultaten en zal mikken op een verrassing in de play-offs, waarvoor dit jaar acht teams zich kunnen plaatsen.

In Geleen rommelt het door een krappe selectie en ontevreden toeschouwers. Versterking is echter in aantocht. Vooralsnog ziet het er echter niet naar uit dat het sterke optreden in de play-offs van vorig jaar een vervolg krijgt in deze jaargang. Amsterdam kwam geweldig uit de startblokken, maar kampt de laatste weken met groeistuipen. De selectie van Ron Berteling bevat echter voldoende kwaliteit om straks in de play-offs een geduchte tegenstander te zijn voor iedere tegenstander.

Den Haag tenslotte ging het seizoen in met heel positieve verwachtingen, maar heeft dat onder meer door blessureleed nog niet helemaal waar kunnen maken. Als de selectie de komende weken weer fit wordt, lijkt echter alles nog mogelijk in de strijd om het landskampioenschap.

De Eerste Divisie heeft een verrassende koploper. De Red Eagles uit 's-Hertogenbosch kondigden hun terugkeer in het competitieve ijshockey aan. De ploeg winkelde onder meer flink bij de spelers die bij Nijmegen buiten de boot vielen en pakte in de eerste elf wedstrijden sinds de comeback maar liefst negen overwinningen.

Opvallend daar is ook dat Tilburg, dat veel spelers uit het tweede team verloor aan de eredivisieploeg in Eindhoven, het met een veel jongere ploeg weer goed doet in die liga. Dordrecht en het tweede team van Den Haag kennen ook prima seizoenen, zodat het in de Eerste Divisie een stuk spannender lijkt te gaan worden dan het de afgelopen jaren was toen Groningen en Utrecht enorm dominant waren.

Het Nederlands team wist in april maar nipt klassenbehoud veilig te stellen tijdens het wereldkampioenschap. De winnende goal van Jamie Schaafsma in overtime beëindigde een zenuwslopende wedstrijd tegen Zuid-Korea waarin het lot van Oranje lange tijd aan een zijden draadje hing. Het Olympisch Kwalificatietoernooi in november leverde geen verrassingen op.

Onder bondscoach Tommie Hartogs heeft de selectie de afgelopen twee jaar een metamorfose ondergaan. Veel jonge, Nederlandse spelers hebben hun vuurdoop gekregen, terwijl enkele goede Nederlandse-Canadezen voor aanvulling blijven zorgen. Het afscheid van dragende spelers als Doug Stienstra en vooral Simon de Wit zorgt er echter voor dat het komende WK in Torun in Polen weer een uitdaging zal gaan worden. Gelegenheid voor andere spelers om zich te laten gelden.

De Nederlandse ijshockeybond kreeg in de persoon van Joop Vullers een nieuwe, energieke voorzitter met frisse plannen en ambities. Deze moeten worden gerealiseerd in een moeilijke omgeving van dalende inkomsten, maar daar laat hij zich niet door uit het veld slaan. Als op 11 of 18 januari daadwerkelijk de eerste ijshockeyuitzending op SBS6 te zien is, dan heeft Vullers in ieder geval zijn eerste grote succes binnen. De proefuitzending die de afgelopen weken is gemaakt, ziet er in ieder geval professioneel en aantrekkelijk uit.

Het mooiste cadeau kreeg het Nederlandse ijshockey echter zo'n beetje aan het slot van de jaargang. De ijsvorst greep de macht in Nederland en de talrijke sloten, vennen en meertjes van ons land werden voor het eerst in jaren weer bedekt met een laag ijs. Prompt doken overal in Nederland ijshockeyende kinderen op natuurijs op. Een fantastisch gezicht voor iedere liefhebber van de sport.

De Tilburgse familie Van Gorp en aanhang in actie op het natuurijs

IJshockey.com bedankt alle trouwe bezoekers, sponsoren en medewerkenden die het voor ons mogelijk maakten weer een compleet kalenderjaar aan ijshockeynieuws in beeld te brengen. Laten we er met zijn allen een mooi 2009 van maken.

Trappers vbiezen champ 0708
Wk innsbruck stienstra juich