25 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Het Jaar Dat Was  Deel 1

Eind december kijken alle media terug op de voorbije jaargang. IJshockey.com sluit achteraan in de rij en kijkt in een paar afleveringen terug op wat weer een bewogen jaargang was in het Nederlandse ijshockey.

Januari

Amsterdam beleeft een primeur. Een actieve NHL-speler komt naar de Nederlandse competitie. Het gaat om verdediger Karl Dykhuis, die graag een keer naar het land van zijn voorvaderen komt. Hij hoeft niet eens salaris. In Nederland speelt Dykhuis dertien wedstrijden en komt tot twee goals, vier assists en 75 strafminuten. Geleen grijpt naast LA Kings-aanvaller Sean Avery.

In de halve finale van de beker klopt Nijmegen de Flyers uit Heerenveen dankzij een treffer in overtime van Nick Verbruggen. Amsterdam klopt Tilburg Trappers in de avond in een spijkerharde wedstrijd met 3-0. Het is het debuut van de nieuwe doelman Mark McArthur. Jason Smith scoort twee keer. Amsterdam wint zijn derde nationale beker op rij dankzij een verpletterende 9-1 zege op Nijmegen. Tommie Hartogs scoort vier goals.

Dave Hyrsky stapt op bij Heerenveen. De nederlaag in de halve finale is de druppel die de emmer doet overlopen bij Hyrsky, die felle kritiek uit op de ervaren spelers in zijn ploeg. Hij toont zich intern bovendien erg boos over het optreden van de Nederlandse ijshockeybond en de slappe manier waarop in Nederland met de reglementen wordt omgegaan. Leigh Mendelson is zijn opvolger, maar hem is geen lange loopbaan in Nederland beschoren.

Heerenveen viert feest dankzij een reĂŒnie van de sterren van vroeger. De Feenstra Flyers van weleer komen bijna allemaal terug naar Friesland. De wedstrijd tegen een selectie van veteranen van andere teams is stijf uitverkocht en een feest voor het oog. Leo Koopmans heeft twee goals en een assist. Zelfs Studio Sport is erbij.

Februari

Theo van Gerwen stapt op als bondscoach. De Eindhovenaar komt openlijk in conflict met het Amsterdamse deel van de Oranje-selectie. Van Gerwen komt klem te zitten in de combinatie van functies bij Tilburg Trappers en de bond. Hoogtepunt van zijn loopbaan bij Oranje is de derde plaats tijdens het wereldkampioenschap in Noorwegen in 2004. De NIJB vindt Doug Mason bereid terug te keren als bondscoach.

Amsterdam wint na de beker ook de tweede prijs van het seizoen. De Bulldogs leggen beslag op de Coupe der Lage Landen. Vier clubs plaatsen zich voor de play-offs. Amsterdam, Heerenveen, Geleen en Tilburg. Laatstgenoemde kruipt in het laatste speelweekeinde van een plaatsingsronde door het oog van de naald en slechts op doelsaldo en onderling resultaat houdt de ploeg concurrenten Nijmegen en Den Haag achter zich.

Maart

Heerenveen plaatst zich ten koste van Geleen voor de finale om de landstitel. Dat gebeurt niet zonder horten en stoten. Tijdens een wedstrijd in Geleen vergeet Flyers de naam van Rudie van der Holst op het wedstrijdformulier te zetten. Aangezien Marcel Nijland ziek is, moet jeugdgoalie Martijn Maghielse plaats nemen in het doel. Flyers wint de wedstrijd echter met 3-1. Ook de serie wordt redelijk makkelijk gewonnen.

Amsterdam en Tilburg zetten hun bikkelharde strijd voort in de andere halve finale. Het regent strafminuten in de wedstrijden, maar dat kan niet verhinderen dat Amsterdam zich redelijk eenvoudig plaatst voor de vierde finale om de landstitel op rij.

De eerste finalewedstrijd is nog bijzonder spannend, waarbij een doelpunt van Simon de Wit in overtime uitsluitsel brengt. De eerste finalewedstrijd in Heerenveen is echter een 5-1 walk-over in het voordeel van de hoofdstedelingen. Heerenveen grijpt in de derde wedstrijd nog wel een 1-2 voorsprong na de eerste periode, maar verliest uiteindelijk met 6-3. Amsterdam pakt de vierde titel en de derde dubbel op rij.