1 januari 200600:00

Door Joep Meijsen

Het Jaar Dat Was  Deel 3

Het nieuwe jaar is inmiddels begonnen. IJshockey.com kijkt echter nog eventjes terug op het afgelopen jaar, met het derde deel van het jaaroverzicht.

Juli

Den Haag Wolves legt Dean Byvelds van Geleen vast. Martin de Wilde en Henk Göbel zijn het nieuwe coaching-duo bij Groningen en Jan Joosten wordt aangesteld als technisch manager bij Dordrecht Lions. Steeds meer clubs in Eerste Divisie tonen ambitie, wat gezond is voor het Nederlandse ijshockey. Verschillende clubs in de Eerste Divisie versterken de selectie met imports.

Minder goed nieuws is het dreigende einde voor Heerenveen Flyers. De club heeft een fors financieel tekort en er is een conflict met hoofdsponsor Vadeko. Heerenveen dreigt met juridische stappen tegen de hoofdsponsor. Het conflict wordt uiteindelijk bezworen. Voorzitter Gerd Lindemann stapt op bij de Flyers en directeur Johan Zijlstra van hoofdsponsor Vadeko volgt hem op en vormt een nieuw bestuur. De Flyers zijn gered en hebben direct de ambitie kampioen te worden.

Augustus

Het plan voor een Studio Sport Liga strandt definitief. Verschillende andere kleinere sporten sluiten aparte contracten met Canal+, maar het ijshockey blijft noodgedwongen bij de NOS. De televisiezender NASN Europe komt breed beschikbaar via digitale televisie in Nederland en krijgt later in het jaar de rechten op het uitzenden van NHL-wedstrijden.

Heernveen maakt een doorstart. Stanislav Vernikov is de eerste nieuwe speler. Vernikov blaast in december de aftocht uit Nederland na problemen over zijn verblijfsvergunning. De broers Andrei en Anton Butochnov worden vastgelegd voor een Oekraïns kwartet in Friesland. Oleg Timchenko haakt echter af en tekent in Italië.

Geleen dankt Bjorn Steijlen af en trekt de Slowaak Stefan Patak vast. Hij wordt op zijn beurt gedurende het seizoen vervangen door Kyle Stanton. Geleen trekt ook de nieuwkomers Brad McDonald, Gary Zinck en Mark Persick aan. Persick wordt later weggestuurd, maar vindt onderdak in Den Haag.

September

De selectie van Nijmegen begint vorm te krijgen. Larry Sacharuk wordt tot co-coach benoemd en Kyle Nixon, Steven Johns, Stewart Sacharuk, TJ Caig en Kevin Young zijn de nieuwe spelers uit het buitenland. Erik Landman maakt de overstap van Heerenveen naar Nijmegen, terwijl ook Dennis Unk naar Emperors komt. Hij zou echter al snel door blessures worden uitgeschakeld.

Linesman Ilse Robben mag weer naar de Olympische Spelen. Een Olympisch succesje voor het Nederlandse ijshockey.

Amsterdam maakt een nieuwe start. De nieuwe naam is Amstel Tijgers. Een nieuw bestuur, een nieuwe organsisatie en een vernieuwde selectie. Met onder meer doelman Thomas Kalousek, Scott Farrell, Bohuslav Subr en Mark Tanner. Een deel van de ervaren successelectie van de afgelopen jaren is echter ook weer van de partij. Anthony Blumer houdt het maar enkele weken uit bij Amsterdam.