26 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Het Jaar dat Was - deel 2

Het Nederlands team wint zijn tweede bronzen plak op een wereldkampioenschap op rij. De clubs maken een reeks nieuwe spelers en coaches bekend, maar niet alle spelers komen naar Nederland of houden het erg lang uit bij hun clubs. Het tweede deel van het jaaroverzicht van IJshockey.com.

April

Het Nederlands team wint een bronzen medaille tijdens het wereldkampioenschap in Eindhoven. De ploeg van Doug Mason wint van Roemenië en speelt gelijk tegen Litouwen, Italië en Estland. Italië promoveert naar het grote wereldkampioenschap. Phil Groeneveld wordt uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi.

Heerenveen Flyers stelt Brian de Bruyn aan als coach voor het nieuwe seizoen.Tilburg Trappers trekt in John Versteeg van Nijmegen de eerste nieuwe speler aan, terwijl Nijmegen Emperors officieel bevestigd ook een tweede seizoen deel te nemen aan de Nederlandse competitie. Simon de Wit speelt zijn honderdste wedstrijd voor Oranje. Tilburg Trappers stelt Dave Hyrsky aan als nieuwe coach. Hij belooft de fans fysiek ijshockey met Âninety hits per gameÂ. Hyrsky wordt in december aan de kant gezet na een reeks slechte resultaten.

Mei

Den Haag legt de OekraĂŻner Pavel Shtefan vast. Deze komt uiteindelijk bij de start van het seizoen niet naar Den Haag, komt uiteindelijk halverwege het seizoen alsnog, maar wordt na enkele wedstrijden alweer weggestuurd. Tilburg Trappers legt een aantal nieuwe spelers vast. Het gaat om Doug Stienstra en Bert van de Braak uit de Nederlandse competitie en de nieuwe imports Luc Paquin, Dave Iannazzo en Marco Peluso. Laatstgenoemde komt helemaal niet, terwijl Luc Paquin tijdens het seizoen al snel weer zijn koffers kan pakken.

Een plan om het Nederlandse ijshockey terug te krijgen op televisie mislukt. De volleybal-, hockey-, basketbal- en ijshockeybond proberen onder leiding van een marketingbureau gezamenlijk te profiteren van het wegvallen van het eredivisievoetbal bij de NOS. Het plan ziet er goed uit, maar wordt uiteindelijk door de redactie van Studio Sport afgewezen. Die kiezen voor de aankoop van de rechten van onder meer de Engelse voetbalcompetitie.

Den Haag versterkt zich met ex-Amsterdam-verdediger Patrick Finnegan en doelman Brock McGillis. Tristan Senior verlengt zijn contract. Bij Geleen keren Jamie Schaafsma en Kyle Schutte terug, terwijl de nieuwe Canadees Ryan Held wordt aangetrokken. Bij Amsterdam maakt Alexander Schaafsma een comeback.

Juni

Den Haag Wolves trekt de Canadees Tyler Middlebrook aan, een voormalige teamgenoot van Tristan Senior. Hij houdt het slechts enkele maanden uit bij Den Haag. Ook keert international Andri Salomonson terug bij de club waar hij ooit debuteerde in de Eredivisie. Salomonson komt over van Tilburg.

Geleen vernieuwt de defensie met de komst van Mark Visschers en Ray Gallagher. Beide spelers kwamen het laatst uit voor Nijmegen. Vooral de overstap van Visschers doet veel stof opwaaien. Hij wordt algemeen gezien als Ă©Ă©n van de drijvende krachten achter de herstart van de Emperors, maar komt in conflict met het bestuur in Nijmegen.

De Nederlandse IJshockeybond begint een zoektocht naar een import-referee. Deze is nodig om het korps in Nederland te versterken en moet worden betaald uit de pot van de televisiegelden. Later wordt bepaald dat deze moet worden gefinancierd uit de extra heffingen op imports. De NIJB heeft enkele kandidaten, maar geen geld. Later als er wel geld is, zijn de kandidaten elders onderdak. Wel komt de in het Verenigd Koninkrijk fluitende Canadees Glenn Meier wekelijks op eigen kosten over vanuit Sheffield.