19 november 200700:00

Door [email protected]

Het Lindros/Forsberg debat

Lang geleden ging Eric Lindros in een mega-deal richting Philadelphia, terwijl Peter Forsberg naar Quebec verhuisde. Er werden grootse dingen van Lindros verwacht, waar Forsberg een redelijk onbekende was. Maar hoeveel verschil zit er eigenlijk tussen de twee, nu de carrière van beiden beëindigd lijkt?

De kans is groot dat Peter Forsberg binnenkort zijn afscheid aankondigt. De door blessures geplaagde sterspeler heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gespeeld en het wordt steeds onwaarschijnlijker dat de 34-jarige Zweed nog in actie zal komen. Forsberg werd in 1991 in de eerste ronde gedraft en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ster, een bonafide goalscorer. Een speler die iedereen graag in zijn team wil hebben.

Hoe anders was het bij Eric Lindros. De grote Canadees werd 'The Next One' genoemd en moest in de voetsporen van Wayne Gretzky treden. Lindros was de eerste pick in diezelfde draft van 1991, maar weinig mensen lijken tevreden met wat de nummer 88 in zijn loopbaan bereikt heeft. Hij kondigde eerder deze maand aan de schaatsen aan de wilgen te hangen.

Hoe groot is het verschil tussen deze twee spelers aan het einde van hun actieve loopbaan nu precies? Het antwoord zal voor velen als een verrassing komen: het zijn maar zes punten. Maar waarom worden deze twee spelers dan toch zo anders beoordeeld?

Van Lindros werd veel verwacht en de druk op zijn schouders was groot. De Canadees was grote delen van zijn loopbaan dominant, maar had niet dezelfde uitstraling richting buitenwereld als Gretzky. Sterker nog: zijn relatie met de pers was vrij matig.

Forsberg had de druk van buitenaf nooit. Hij verdiende zijn status door goed te spelen en veel te scoren. Door net zo veel punten te scoren als Lindros. Ook hij heeft matige periodes gekend, vooral bij Philadelphia. Het verwachtingspatroon werkte alleen wel in zijn voordeel.

Beide spelers hebben een Hart Trophy gewonnen. Geen van beiden scoorde ooit 50 goals in een seizoen, maar beiden hebben wel dominante periodes in de NHL gekend. Lindros scoorde 372 goals, Forsberg maar 248. Forsberg assisteerde op 623 goals, waar Lindros dat 493 keer deed.

Gemiddeld scoorden ze beiden ruim een punt per wedstrijd. Drie van Lindros zijn seizoenen zitten bij de alltime records voor gemiddeld aantal punten per wedstrijd. Forsberg scoorde twee keer een record-aantal assists in een seizoen. Lindros stond in zes All-Star Games, Forsberg in vijf.

Forsberg heeft twee Stanley Cup ringen, Lindros geen enkele. Maar Lindros had ook nooit ploeggenoten als Joe Sakic en Patrick Roy. Mede door gebrek aan goede teamgenoten speelde Lindros maar 54 playoff-wedstrijden. Forsberg mocht 144 keer aantreden in de playoffs. Alletwee zaten ze ook in de playoffs aan ruim een punt per wedstrijd. Forsberg was twee keer topscoorder in de playoffs, Lindros één keer.

Qua prestaties liggen de twee dus zeker niet zover uit elkaar als je wellicht in eerste instantie zou denken. De volgende vraag is of één van hen, of allebei, in aanmerking komt voor opname in de Hockey Hall of Fame. Die discussie zal de komende tijd gevoerd gaan worden en ongetwijfeld het nodige stof doen opwaaien.

Dit artikel is gebaseerd op 'The Lindros/Forberg Debate' van Dan Pollard van TSN.