10 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Het Weekend Dat Was (2)

Veel straffen, veel goals en veel controverse. Het nieuwe ijshockeyseizoen is nu écht begonnen. De rubriek Het Weekend Dat Was kijkt regelmatig naar wat er zich op en rond de nederlandse ijsbanen afspeelt.

De Challenge Cup kan misschien beter door het leven als de Suspension Cup. In het eerste volledige speelweekeinde werden liefst vijftien match penalties en twee game misconducts uitgedeeld. Dit zijn in totaal dertig wedstrijden schorsing. Vooral Groningen is hard getroffen. In de ontmoeting met Den Haag werden liefst vier spelers van het ijs gestuurd. Den Haag, Utrecht en Geleen moeten drie spelers missen. Nijmegen en Tilburg deden het rustig aan, met slechts 1 schorsing per team.

Het bontst maakte Mike Walling van Geleen het. De Canadees speelde pas twee wedstrijden in de Nederlandse competitie, maar zit nu al op 59 strafminuten. Dit komt vooral door de dubbele match penalty die hij zondag van scheidsrechter Beks ontving. Daarmee plaatst hij zijn teamgenoot Jamie Visser in de schaduw, die was vorig jaar de penaltykoning van Nederland met ‘slechts' 165 strafminuten. Vorig jaar liep in de hele eredivisiecompetitie helemaal niemand tegen twee match penalties aan. Zero Tolerance, Plenty of penalty minutes.

De wedstrijdformulieren zijn wel een leuke manier om uit te vinden hoe spelers officieel heten. Dat Mike Walling volgens zijn paspoort Michael heet, is niet meer dan logisch. Paul Vincent staat op de sheet als Paul Robert (jr) Vincent. C.J. McConnell heet in werkelijkheid gewoon Clinton McConnell. Zou hij ook saxofoon spelen?

Verschillende spelers die vorig jaar nog in Nederland speelden, hebben een nieuwe club gevonden. De jonge Schot Tristan Cameron Harper bijvoorbeeld, die landskampioen werd met Nijmegen. De protegé van coach Larry Sacharuk heeft onderdak gevonden bij de St. Louis Bandits in de Amerikaanse jeugdliga NAHL. In zijn enige wedstrijd tot nu toe had hij twee goals en een assist.

Vanuit St. Louis is het slechts 25 uur rijden naar Rio Rancho, waar zijn voormalige teamgenoot Jake Brenk een nieuwe club heeft gevonden. De in Nijmegen populaire Amerikaan heeft getekend bij de New Mexico Scorpions uit de Central Hockey League. Dit team speelde vorig jaar niet in afwachting van de verhuizing van Albuquerque naar het nabijgelegen Rio Rancho.

Van een heel andere orde is de transfer van Andrei Butochnov. Die wisselt de Nederlandse competitie in voor die in Roemenië. De aanvaller komt het komende seizoen uit voor Steaua Boekarest. Dé topclub in het voormalige thuisland van de Keizer van de Karpaten. Wie zegt dat je vanuit de Nederlandse competitie geen carrière kunt maken.

Leuk om te lezen is de analyse van hoofdcoach Martin de Wilde van Groningen over de wedstrijd van zijn team tegen Den Haag. Hij geeft zijn visie op de wedstrijd, de scheidsrechter en op de Challenge Cup. ‘Ik kan niet duidelijker maken aan mijn spelers waar ze naartoe moeten groeien, als ik het hun kan laten ervaren in zulke wedstrijden.' Een fotoreportage van de wedstrijd staat overigens hier.

Tips, opmerkingen en overige zaken graag via [email protected].