17 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Het Weekend Dat Was 3

Amsterdam zit middenin een wel erg drukke periode, de eerste lijn van Tilburg draait als een trein, Wesley Hendriks is de strafbankkoning en Kyle Schutte communiceert op wel heel bijzondere manier met de fans. Dat en meer, in Het Weekend Dat Was.

In de Coupe der Lage Landen zijn op dit moment 226 doelpunten gescoord. Tilburg Trappers heeft de meeste doelpunten gemaakt (38), Amsterdam heeft de minste tegengoals moeten incasseren (7). Tilburg heeft wel twee wedstrijden meer gespeeld dan Amsterdam. Herentals scoorde de minste treffers (5) en incasseerde de meeste tegengoals (49) Gemiddeld verliest deze ploeg zijn wedstrijden met 12,25 tegen 1,25.

Dave Hyrsky ziet zijn ploeg nog lang niet als favoriet voor de landstitel. Vooral over de prestaties van de defensie van Tilburg Trappers is hij allesbehalve tevreden. 'Normaal gesproken hadden we deze wedstrijd met 6-2 moeten winnen. In de verdediging liggen onze voornaamste problemen. Al een tijdje. En daarin moeten we nog veel verbeteren. Sommige verdedigers kunnen het niveau niet aan, dat nodig is om mee te doen om de titel', laat hij optekenen door het Brabants Dagblad.

Zijn Nijmeegse collega Alexander Jacobs probeert de rust te bewaren. De Nijmegenaren hebben dit seizoen vooralsnog alleen twee zeges geboekt op Belgische tegenstanders. De wedstrijden tegen Deurne, Heerenveen en Den Haag gingen verloren. 'Vrijdagavond is er na de wedstrijd tegen Heerenveen ( 1- 5 verlies, red.) crisisberaad geweest tussen het bestuur, coach Lawrence Sacharuk en mijzelf. We hebben tot diep in de nacht gepraat. En zaterdag voor de wedstrijd bij Den Haag hebben we een praatsessie met de spelersgroep gehad. Bij mij is de paniek echter niet uitgebroken na pas vijf wedstrijden', zegt hij in De Gelderlander.

Misschien is het niet goed, maar in het ijshockey is het nu eenmaal zo dat spelers soms reageren op opmerkingen uit het publiek. Zo toonde Don Nichols afgelopen vrijdag in Nijmegen een grote glimlach toen hij vanaf de tribune werd uitgemaakt voor 'sissy'. Geen wonder, hij stond met 5-1 voor. Kyle Schutte koos zondag in Heerenveen voor een andersoortige communicatievorm, zoals op deze foto te zien is.

Dave Hyrsky mag dan klagen over zijn defensie, over zijn eerste lijn zal hij tevredener zijn. Op de topscorerslijst staan Joel Salonen, Dave Ianazzo en Doug Stienstra op de eerste drie plaatsen. Ze zijn samen al goed voor 46 punten. Dat is ongeveer de helft van de Tilburgse productie. De lijst met strafbanktoppers telt wel verrassingen. Zo staan de penalty-koningen van vorig jaar, Kyle Schutte en Casey Vanschagen, vooralsnog niet in de top tien. Die wordt op dit moment aangevoerd door Wesley Hendriks van Nijmegen.

De Amsterdamse spelers hebben een wel erg druk weekje. De formatie van Ron Berteling speelt zeven wedstrijden in tien dagen. De drie wedstrijden in de Continental Cup worden deze week gevolgd door ontmoetingen met Geleen, Leuven, Heerenveen en Herentals. 'De tol van een landskampioen', verzucht de officiële website van de club.