1 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Het Weekend Dat Was 4

Het Weekend dat het einde van de Coupe der Lage Landen was. Verder over zinloos geweld, Brock McGillis, Alexander Jacobs, Theo Kruger en de Great Pohlmanov.

Dag buitenbaan van Herentals. Dag Bjorn Steijlen en Leuven. Dag Maros Bartek en Deurne. Dag culinaire kantine in Turnhout. Dag vuisten van Geoff Brennagh en Heist op den Berg. De Coupe der Lage Landen zit erop. Misschien tot volgend jaar.

De winnaar van de Coupe der Lage Landen is Amsterdam. Dit leidde in ieder geval tot een halve minuut aandacht op AT5. Opvallend genoeg staat er geen enkele speler van de cupwinnaar in de top tien van de topscorerslijst. Die wordt aangevoerd door Doug Stienstra en Dave Ianazzo (beiden Tilburg) en Tyler Palmiscno (Flyers). Maar zij staan met lege handen.

Tilburg Trappers zamelt in de maand november geld in voor een monument tegen zinloos geweld. In totaal is tachtigduizend euro nodig. Een speciale website over het project is hier te vinden. Een mooi initiatief van de gemeente Tilburg en mooi van Trappers om hiervoor geld op te halen. Zou Casey Vanschagen ook een bijdrage leveren?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is de beste goalie van het land? Brock McGillis van Den Haag is volgens mij de koploper in deze strijd. De Canadees weert zich wekelijks met een piepjonge defensie voor zich als een leeuw. Een Ă©chte aanwinst voor de Eredivisie. ' Brock has definitely showed his talents and we think there are still a few things where we can help improve his game', zegt coach Robb Serviss in een artikel op de website van de Wolves.

Het Triavium in Nijmegen is niet het meest luidruchtige ijsstadion van het land. Waarschijnlijk zitten de monden van de toeschouwers dichtgevroren. Na afloop van de wedstrijd tegen Turnhout schalde er echter zowaar een spreekkoor door de ijskoude hal. ÂAlexander, AlexanderÂ, klonk het redelijk massaal van achter het doel. Een hart onder de riem voor de ontslagen en weer ingehuurde coach van Nijmegen. Deze foto zegt ook heel erg veel.

Een supporter van Den Haag was afgelopen zondag voor het eerst in 22 jaar in de Jaap Edenhal. ÂIk wist dat ik bij het bos moest afslaan. Maar daar staan nu alleen maar huizenÂ, zei hij voor de wedstrijd. ÂIk heb hier ooit in een bomvolle hal gezeten. Amsterdam tegen Heerenveen. Ik zat in het Amsterdam-vak, toen Amsterdam scoorde stond iedereen op om te juichen. Behalve ik. Alleen was de camera van de NOS recht op mij gericht. Daar heb ik voldoende opmerkingen over gekregen. Gelukkig liep de Hagenees nu geen risico. De NOS-cameraÂs hebben de Coupe-winst van Amsterdam niet vastgelegd.

Theo KrĂŒger is Ă©Ă©n van de beste doelpuntenmakers in de recente Nederlandse ijshockeyhistorie. De geboren Assenaar is niet voor niets de eeuwig topscorer in het Nijmeegse ijshockey. Daarbij werd hem echter soms weleens een tikkeltje egoĂŻsme verweten. Zelf schieten in plaats van een medespeler aanspelen. Met zeventien punten in drie wedstrijden is de ÂNightmare on Skates op dit moment de topscorer in de tweede divisie. Opmerkelijk genoeg met acht assists op zijn naam. ÂZeker allemaal reboundsÂ, bromde een ervaren Nijmegen-fan. KrĂŒger speelt tegenwoordig bij de Assen Rams.

In die tweede divisie nog veel meer bekende namen van vroeger. De co-topscorer in de tweede divisie is Peter Kiernan, die ook een langjarige historie op het hoogste niveau heeft. Doelman van de Assen Rams is Jeff Vijfschaft. Ook ÂThe Great Pohlmanov is actief in de tweede divisie, evenals voormalig publieksfavoriet Michel Jans. Groningen-coach Martin de Wilde kwam in Ă©Ă©n wedstrijd tot vijf goals en drie assists. Je zou er bijna nostalgisch van worden. Te laat. Ik ben het al.