Het Zwarte Gat

28 maart 202012:00

Door Joep Meijsen

Het Zwarte Gat 3: Tips, puzzels en tijdverdrijf

Het lijkt er vooralsnog niet op alsof levens snel weer 'normaal' worden. Dat betekent dat we met zijn allen nog altijd zo veel mogelijk thuisblijven. Om de verveling te verdrijven is er de rubriek Het Zwarte Gat dat met tv-, film- en boekentips, puzzels en meer helpt om deze periode door te komen. Dit is de derde aflevering.

Wie Ben Ik?

In de tweede editie van Het Zwarte Gat lieten we geanonimiseerde statistieken zien van een speler die onder meer bij Tilburg, Den Haag en verschillende clubs in het buitenland speelde. Het ging daarbij om Daryl Bat die van 2006 tot en met 2010 in Tilburg speelde en daarna nog een jaar in Den Haag. Hij sloot zijn loopbaan daarna af met vier seizoenen op lager jeugdniveau in Zweden.

Na zijn actieve loopbaan werkte hij in management van een club op lager niveau in Denemarken alvorens hij terugverhuisde naar Ontario, waar hij buiten het ijshockey aan de slag ging. Waarschijnlijk niet de moeilijkste opgave van allemaal, maar gefeliciteerd als je het juiste antwoord wist.

Dus is het tijd voor een nieuwe opgave, met opnieuw de vraag: Wie Ben Ik?

Wie Ben Ik 3

Klassiek ijshockey

Het ijshockey in Groningen vierde vorig jaar het vijftigjarige bestaan. Het belangrijkste hoogtepunt in de geschiedenis van het Groningse ijshockey is het kampioenschap van Nederland in 1985-86. Op YouTube staat een mooie televisiereportage van de kampioenswedstrijd van toen tegen Heerenveen met een uitgebreid interview met Leo Koopmans, de nummer zes op de eeuwige topscorerslijst van Oranje en met 173 interlands een van de spelers met de meeste caps. De top-25 van de eeuwige topscorerslijst stond gisteren in het artikel over de opmars van Danny Stempher.

Check veel bekende ijshockeygezichten van toen en nu op het ijs en in de bank.

Filmtip

Dit is een filmtip voor de √©chte liefhebber. Het is niet makkelijk om deze film in Nederland te pakken te krijgen. Maar iedereen in Quebec weet wie Les Boys zijn. Het is een soort ijshockeyvariant op de film en tv-serie All Stars over een recreatie-ijshockeyteam in Franstalig Canada. De film was in 1997 een kaskraker in Quebec en leverde drie vervolgfilms en een goedbekeken televisieserie op. De hoofdrolspelers spelen nog steeds regelmatig voor uitverkochte ijshallen demonstratiewedstrijden. Kijk de film het liefst met de Engelstalige ondertiteling in plaats van de zeer matige nasynchronisatie en raak verslaafd aan de avonturen van een bijzonder gezelschap van herkenbare types voor wie ijshockey meer is dan een hobby, het is het doel in het leven. Inclusief een doelman die na iedere wedstrijd zijn loopbaan be√ęindigd met een emotionele toespraak en toenmalig Canadiens-doelman Jose Theodore voorziet van goalietips. De trailer is in het Frans, maar de dvd's bieden voldoende Engelstalige opties.

Antwoorden vorige puzzel

Een nieuwe puzzel staat verderop. Vorige week zochten we het woord : MISCONDUCT

De vragen en antwoorden:
1. Zijn nummer 31 is retired in Tilburg
(Martin) Trommelen

2. Deze oud-international werd dit seizoen clubtopscorer voor Yeti's uit Breda
(Bob) Teunissen

3. Deze Rus behaalde de meeste punten op de Olympische Spelen in 2018
(Nikita) Gusev (kwam tot 4 goals en 8 assists in Zuid-Korea)

4. Deze goalie won in het seizoen 2017-2018 de Gobel-de Bruyn trofee
(Fabian) Schotel

5. Tegen welk land behaalde Nederland de enige overwinning op de Olympische Spelen?
Polen

6. Oud-goalie uit Finland die jarenlang in Glanerbrook schitterde
(Sami) Heinonen

7. De goalie met de meeste wedstrijden in de NHL
(Martin) Brodeur

8. Recordwinnaar van de Champions Hockey League
Frolunda

9. Deze Amerikaan uit Chelmsford speelde voor Nijmegen en Den Haag en won de Jack de Heer trofee
(Phil) Aucoin

10. Oud-captain Nederlands vrouwenteam, nu bondscoach U18
(Myrthe) Martens

Uitwerking Puzzel 2

Nieuwe puzzel

Voor de nieuwe puzzel hebben we cryptische omschrijvingen van ijshockeyspelers verzonnen. Weet jij alle antwoorden?

1. Nederlands-Canadese bakspecialist maakte deel uit van de Olympische ploeg in Lake Placid
2. Twee generaties "Russen" in Amsterdam: Arthur, Donny en Calvin
3. Maak van een mug geen Luikse verdediger
4. Houdt al jaren het water tegen in Herentals
5. Deze verdedigster van het Nederlands vrouwenteam heb je nodig om een schilderij op te hangen
6. Engels Pasen. Oud-speler van Den Haag en Heerenveen
7. Alexander the Gr8
8. Het hof van deze aanvaller van Nijmegen werd beroemd dankzij Adam en Eva
9. Geen Karl maar Tom
10. Deze Groninger in Tilburgse dienst hoort ook in een museum

Puzzel Week 3

Boekentip

John Brophy is een naam die de meeste Canadezen wel kennen. Een keiharde ijshockeyer in de minor-leagues uit Antigonish, Nova Scotia, die later naam maakte als coach. Het karakter dat Paul Newman speelde in de film Slapshot, Reggie Dunlop, was voor een belangrijk deel op hem gebaseerd. Hij werd jaren later coach van de Toronto Maple Leafs tijdens de duisterste periode van zijn leven. Een nogal onorthodoxe coach die zich niet inhield tijdens trainingen. De biografie van zijn leven is een biografie van de ontwikkeling van het ijshockey van speler vanlegendarische teams als de Long Island Ducks tot uiteindelijk coach van de Richmond Renegades uit de SPHL. Alleen Scotty Bowman won als coach meer wedstrijden in het profijshockey.

Met zijn boek Broph, On and Off the Ice With John Brophy heeft auteur Gregg Inkpen een weergaloos boek geschreven met op iedere pagina wel een verhaal, herinnering of anekdote die doet glimlachen, grimassen of verwonderen. Een boek over een uniek, kleurrijk en af en toe wel heel bijzonder karakter die in zijn privé-leven de nodige tragiek kende. Brophy overleed in 2016 op 83-jarige leeftijd.

Broph

De Montage

Het internet staat gelukkig vol met mooi gemonteerde filmpjes met veel topijshockey erin. In iedere aflevering van Het Zwarte Gat zetten we er eentje in het zonnetje. Laten we deze keer maar eens naar een collectie snoeiharde hits uit de NHL kijken. Aan jullie de vraag hoeveel van deze hits een straf hebben verdiend en welke legaal waren.