OKT2019 NED MEX 41

27 maart 202008:25

Door Joep Meijsen

Oranje: Stempher schiet omhoog op topscorerslijst

Tilburg Trappers-aanvaller Danny Stempher heeft een reuzensprong gemaakt op de topscorerslijst allertijden van de nationale ijshockeyploeg. De aanvaller pakte in zes interlands 13 punten, waardoor hij van de 57e naar de 32e plek op de eeuwige ranglijst klimt.

Het seizoen voor het Nederlands team is door de uitbraak van het coronavirus afgelopen. Het WK in Kroatië werd al enige tijd geleden van de agenda geschrapt. Dat betekent dat de pre-Olympische Kwalificatietoernooien in Barcelona en Nur-Sultan de enige interlands waren voor de nationale ploeg. Als de gestaakte wedstrijd tegen Spanje buiten beschouwing wordt gelaten speelde het Nederlands team zes wedstrijden waarvan er drie werden gewonnen en drie verloren gingen.

Statisticus Jan Kerkhof houdt al jarenlang de officiële statistieken bij en leverde de bijgewerkte top-50 allertijden aan. Daarin deed vooral Danny Stempher goede zaken. De forward speelde in alle interlands mee, kwam acht keer tot scoren en had vijf assists voor in totaal 13 punten. Hierdoor komt hij in totaal nu op 16 goals, 21 assists in 37 punten in 28 interlands, goed voor de 32e plaats op de ranglijst. Vorig jaar was hij nog nummer 57. Hij staat nu op de eeuwige lijst ingeklemd tussen Rick Vangog en Dick Decloe.

OKT2019 NED MEX 17
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Ook Jordy van Oorschot maakte progressie op de lijst. Hij speelde twee interlands dit jaar en pikte drie assists op. Daarmee komt hij nu uit op 86 interlands met 6 goals, 28 assists en 34 punten. Dat is goed voor plek 39 op de eeuwige topscorerslijst, zes plaatsen hoger dan vorig jaar.

De derde international in de top 50 die dit jaar voor Oranje in actie kwam is Ronald Wurm, waarvan Flyers gisteren bekendmaakte er niet verder mee te gaan. Wurm speelde drie wedstrijden in het pre-OKT in Nur-Sultan maar pakte geen punten. Door de opmars van Stempher zakt hij een plekje naar 48. Hij zit nu op 70 interlands met 11 goals en 19 assists.

Topscorerslijst Oranje In 2019 20

Bob Teunissen valt weg

Als er een speler in de Top-50 binnenkomt, verdwijnt er ook een speler. Dat is in dit geval forward Bob Teunissen die in totaal 101 keer uitkwam voor Oranje met 14 goals en 14 assists. Op de wip zit nu de Nederlands-Canadese aanvaller Jamie Schaafsma die met 18 goals en 11 assists en 29 punten in 32 interlands nu op de vijftigste plaats staat. Schaafsma beëindigde vorig jaar zijn profloopbaan bij de Fort Wayne Komets in de ECHL.

De speler met de grootste kans de top-50 binnen te dringen is de dit jaar van Nijmegen naar Tilburg overgestapte Raymond van der Schuit die met 10 goals, 14 assists en 24 punten nu op de 58e plaats van de eeuwige topscorersranglijst staat.

Oranje Estland WK Kevin Bruijsten juicht 2017
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Kevin Bruijsten hoogste actieve speler

Verschillende in Oberliga of Beneliga actieve spelers die wel in de top-50 staan, kwamen dit jaar niet in actie voor Oranje. Kevin Bruijsten blijft nog altijd vijf interlands verwijderd van de grens van honderd wedstrijden voor Oranje. Hij staat met 60 punten in 95 interlands op de achttiende plaats van de eeuwige topscorerslijst.

Mitch Bruijsten blijft steken op 33 punten in 44 interlands (42e) en Marco Postma op 33 punten in 77 interlands (43e). Nick de Jong is met 128 interlands de nog in Beneliga of Oberliga actieve speler met de meeste wedstrijden voor Oranje op zijn naam.

Jack De Heer Wk 1979
— © Archief

De top tien van de eeuwige topscorerslijst is al jaren hetzelfde. De laatste twee spelers die in de top van de ranglijst doordrongen waren Dave Livingston en Tommie Hartogs die op respectievelijk de tweede en vierde plaats staan. Jack de Heer blijft de onbetwiste nummer Ă©Ă©n met 210 punten in 119 interlands. Livingston heeft zeven punten minder.

Top 25 Eeuwige Topscorerslijst Nederlands Ijshockeyteam