Flyers v tijgers 230110

24 januari 201000:00

Hijs en Flyers blijven in de race

Heerenveen en Den Haag deden zaterdagavond wat ze moesten doen. In het geval van Flyers om de race om thuisvoordeel in de play-offs vol te houden, in het geval van Hijs om de aansluiting te houden met de topvier.

Heerenveen Flyers - Amstel Tijgers
Amsterdam doet het dit seizoen over het algemeen beter in uitwedstrijden dan in eigen huis. Met veel noeste arbeid en een vaak uitstekend keepende Casper Swart wordt de schade beperkt gehouden. Dat was ook het geval in de uitwedstrijd in Heerenveen. Flyers had twee goals van veteraan Tommy Speel nodig om de Amsterdammers de baas te blijven.

Tijgers had na zes minuten zelfs de luxe dat de ploeg op voorsprong kwam. Op een powerplay was het Marty Mjelleli die de score opened. Heel lang duurde dit feest niet, want Speel zorgde twee minuten later al voor de gelijkmaker. Iets meer dan een minuut later zette Joey Oosterveld de Amsterdammers brutaal voor de tweede keer op voorsprong.

Het duurde tot een powerplay vijf minuten later voordat Heerenveen voor duizend toeschouwers in Thialf opnieuw orde op zaken stelde. Andrey Levitin profiteerde van voorbereidend werk van de broertjes Landman. Ook zonder Paul Vincent, die geblesseerd ontbrak, heeft Flyers meer routine en klasse in huis dan Amsterdam.

Dit leidde tot goals van Jamie Visser in de tweede periode en de tweede van Speel in het slothoofdstuk van de wedstrijd. De treffer van Speel was de honderdste tegen Amsterdam in de reguliere competitie. Door de zege blijft Flyers op twee punten van Tilburg op de derde plaats van de ranglijst staan. Zondag wacht de belangrijke uitwedstrijd in Geleen. Amsterdam krijgt Eindhoven op bezoek.

Eindhoven Kemphanen - Hijs den Haag
Den Haag draait al geruime tijd niet zoals in de bekercompetitie. De club zal nog een behoorlijke eindsprint nodig hebben om rechtstreekse plaatsing voor de halve finales van de play-offs af te dwingen. De 2-4 overwinning in Eindhoven zorgt er in ieder geval voor dat het gat met de ploegen boven Den Haag op de ranglijst niet te groot wordt.

Voor Kemphanen geldt dat de ploeg inmiddels aardig op achterstand aan het raken is, maar aan de andere kant ook niet hoeft te vrezen voor achtervolgers Amsterdam en Groningen. De ploeg heeft nog tien wedstrijden te gaan in de reguliere competiti, kan dan kijken wie er op de derde plaats van de ranglijst staat en dus de tegenstander is in de kwartfinales.

De onderlinge ontmoeting op zaterdagavond werd beslist in de derde periode. Eerder in de wedstrijd had Eindhoven twee keer een achterstand ongedaan gemaakt, maar toen Jan Bohac veertien minuten voor tijd zijn team voor de derde keer op voorsprong zette, moest Eindhoven het antwoord schuldig blijven. Een treffer in het lege net van Matt Korthuis rondde de overwinning af.

Eerder al hadden Mike Lalonde, Ivy van den Heuvel, Jan-Jaap Natte en Bob Teunissen voor goals gezorgd. Eindhoven wacht nu nog de uitwedstrijd in Amsterdam.