Hys vs tijgers 050210

6 februari 201000:00

Door Joep Meijsen

Hijs en Kemphanen te sterk

Den Haag haalde de dubbele cijfers tegen Amsterdam, waarbij liefst negen verschillende spelers tot scoren kwamen. Groningen kwam thuis nipt tekort in de slotfase om een punt te halen tegen Eindhoven, dat liefst drie keer shorthanded wist te scoren.

Groningen Grizzlies -Eindhoven Kemphanen
Groningen speelt de laatste weken weer beter, maar weet dat nog niet om te zetten in punten. Vorige week was de club in Geleen dichtbij een stunt, maar greep op het laatste moment naast de overtime. In eigen huis vrijdagavond naderde de club in de slotminuut tegenstander Eindhoven tot op één doelpunt, maar kon geen gelijkmaker afdwingen.

Groningen nam afgelopen week afscheid van Brady Olsen, maar heeft in Peter Cartwright een écht raspaardje gevonden. Wat dat betreft grijpt de club toch regelmatig raak bij het vinden van bijzondere imports. Cartwright schoot in de eerste tien minuten van de wedstrijd twee keer raak, zodat zijn ploeg net als afgelopen week in Geleen een keer vanuit een voorsprong kon spelen.

Eindhoven heeft ook een bijzondere speler. Sinds de komst van Andrew Schembri lijkt Kemphanen een flinke duw in de rug te hebben gehad. De kleine, maar fysiek sterke aanvaller straalt enthousiasme en werklust uit en gaat voorop in de strijd bij Eindhoven. Met twee shorthanded goals bracht hij Eindhoven vrijdagavond weer langszij.

Tyler Hilbert, goed voor twee goals en twee assists in de wedstrijd, bracht Kemphanen halverwege de wedstrijd weer op voorsprong. Toen Diederick Hagemeijer in de derde periode zelfs 4-2 van maakte, leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor de formatie uit de Lichtstad. Dat veranderde door een straf wegens clipping tegen Nick Verbruggen en een extra straf wegens aanmerkingen op de leiding.

Groningen kon aan de slag met twee man meer op het ijs. Maar het was Eindhoven dat eerst toesloeg. Tyler Hilbert veroverde zelf de puck en rondde vlekkeloos af voor de derde shorthanded goal van de avond voor Eindhoven. In dezelfde minuut nog was Ben Heersink goed voor een treffer voor Groningen en vijftig seconden voor tijd scoorde Cartwright nog zijn derde van de avond, maar Eindhoven hield stand en nam de punten in de bus mee terug naar de all star game.

Hijs den Haag - Amstel Tijgers
Den Haag had in eigen huis weinig moeite met Amsterdam. Bij de ploeg uit de hoofdstad kreeg de jonge doelman Wim van den Hout de start in afwezigheid van Casper Swart. Het was niet het debuut voor de doelman, die eerder al als invaller actief was in de eredivisie.

Bij Den Haag scoorden liefst negen spelers minimaal één keer in de 12-1 overwinning, inclusief Aleksander Selivanov. De Russische topscorer maakte na maanden van blessureleed zijn rentree in de opstelling van Den Haag. Dubbeltreffers waren er voor Mike Lalonde, Victor Ignatjev en Derek Bekar.

Ook Andri Salomonson, Tony Demelinne, Ronald Wurm, Jan-Jaap Natte en Marcel Bruinsma wisten het net te vinden voor hun club. Door de overwinning wipt Den Haag op de ranglijst over Heerenveen heen en staat nu vierde. Die plek geeft recht op thuisvoordeel in de kwartfinales van de play-offs.