Hys vier goal 250909

26 september 200900:00

Hijs komt met de schrik vrij

Hijs den Haag kwam bij de openingswedstrijd van de bekercompetitie tegen Nijmegen met de schrik vrij. Devils knokte terug uit een 2-0 achterstand, maar een powerplay-goal van Marcel Bruinsma bezorgde de competitiefavoriet de volle buit.

Heel overtuigend was het niet wat de Hagenaren op het ijs lieten zien, maar het was voldoende voor de punten. Coach Brian de Bruyn van Hijs legde na afloop de vinger op de zere plek. ‘Je moet Nijmegen daar ook krediet voor geven. Ze kwamen naar Den Haag voor de punten en speelden agressief ijshockey. Ik geloof niet dat wij daar klaar voor waren vandaag. Ik vond wel dat het verdedigend beter stond bij ons dan vorige week. We hebben duidelijk minder open kansen weggegeven', aldus de oud-international.

Nijmegen schiep zich echter voldoende mogelijkheden om te kunnen stunten bij de start van de bekercompetitie. Het feit dat de Haagse doelman Tim Knudsen na afloop werd gekozen tot beste speler van de wedstrijd was op dat vlak veelzeggend. De Amerikaan liet met een aantal goede saves zien waarom hij de prijs voor beste doelman van het afgelopen seizoen in ontvangst mocht nemen.

De Nijmeegse coach Chris Eimers baalde na afloop dan ook van het verlies. ‘We spelen gewoon een goede wedstrijd, maar verliezen weer. Dat is jammer. Ik denk dat we vooral in de tweede periode vandaag de betere ploeg waren. Den Haag heeft dan meer slimheid en vernuft in huis in de derde periode om deze wedstrijd uit te spelen. Op dat vlak zijn ze gewoon verder dan wij.'

De eerste grote kans in de wedstrijd was voor Nijmegen, maar Hijs pakte na drie minuten spelen de voorsprong. Met Jeff Smith en Alexander Selivanov in de strafbank bereikte Victor Ignatjev met een scherpe pass Marcel Bruinsma. Die mocht samen met Mike Lalonde alleen door op de Nijmeegse doelman Chris Boucher. De voormalige topscorer in de Nederlandse competitie liet zich dat buitenkansje niet ontnemen.

Zeven minuten later benutte Den Haag professioneel de vijf op drie powerplay, waarbij het Calle Johansson was die liet zien waarom hij naar Nederland is gehaald. Zijn droge knal vanaf de blauwe lijn liet Boucher kansloos. Eimers: ‘Den Haag heeft goede spelers en dus ook een goede powerplay. Later in de wedstrijd kregen ze echter wel vier minuten non-stop powerplay en toen stond onze penaltykill gewoon heel goed.' Nijmegen wist zelf niet te profiteren van een aantal kansen met een man meer.

Devils kwam sterk uit de startblokken in de tweede periode. Onder meer geholpen door enkele Haagse straffen nam Devils het initiatief in de wedstrijd over. In een rommelige situatie was het Brad Smulders die een rebound achter Knudsen wist te werken voor de aansluitingstreffer. Precies tien minuten later verdween een pass van Phil Aucoin via de schaats van Doug Orr over de doellijn voor de gelijkmaker.

De vreugde duurde maar kort. Een straf tegen Jeff Smith, die liefst vijf keer op de strafbank moest gaan zitten vanavond, kort na de gelijkmaker werd Devils fataal. Selivanov schoot en Marcel Bruinsma verzorgde de deflectie. Het bleek drie minuten voor de tweede pauze de winnende treffer te zijn. De derde periode leverde Nijmegen wel kansjes op, maar ook het van het ijs halen van de doelman leverde niet het gewenste resultaat op.

Don Nichols debuteerde bij Den Haag. De verdediger viel in zijn eerste wedstrijd nog niet echt op. De Bruyn: ‘Dat mag je ook niet verwachten. Hij is pas gisteren weer op het ijs gestapt en zit waarschijnlijk nu te knikkebollen van de jetlag. Met Don weten we precies wat we in huis hebben gehaald en hij gaat zonder twijfel van grote waarde zijn voor ons. Hier hoeft hij niet de ster te zijn, wat betekent dat hij minder ijstijd krijgt dan hij gewend is.'