Hys selivanov close 1112

22 januari 201223:18

Hijs legt eerste plek NSC vast

Den Haag had genoeg aan een sprint in de tweede periode om een verzwakt Eindhoven Kemphanen in het hol van de leeuw te verslaan. Alexander Selivanov nam zelf drie goals en een assist voor zijn rekening in de 2-7 overwinning.

Daarmee verzekert Den Haag zich van een plek in de finale om de North Sea Cup, die in het eigen stadion wordt gespeeld. Wie de tegenstander wordt, moet de komende dagen duidelijk worden. Geleen heeft nog altijd de beste papieren, maar kan nog worden achterhaald door Tilburg Trappers.

In ieder geval is het ook duidelijk dat Den Haag als de nummer één de tussenronde ingaat en zo in de tussenronde waarschijnlijk nog twee keer op Tilburg Trappers stuit. Wie er als derde ploeg meegaat in die poule moet volgende week min of meer beslist worden in een onderlinge confrontatie tussen Kemphanen en Friesland Flyers.

Kemphanen moest het zondagavond voor achthonderd toeschouwers stellen zonder onder meer Paul Vincent, Casey Vanschagen en Nick de Jong. Dat bleek tegen Den Haag moeilijk op te vangen. Bij Hijs ontbreekt nog altijd Marcel Bruinsma, die nog steeds met de symptomen van een hersenschudding kampt.

Kemphanen kwam ondanks het ontbreken van een handvol spelers nog goed terug vanuit een 2-0 achterstand, maar toen Hijs daarna een tempo hoger ging spelen, kon Eindhoven de tegenstander niet meer bijbenen en werd de ploeg redelijk makkelijk naar een nederlaag gespeeld in een snelle, open en aantrekkelijke pot ijshockey.

Den Haag kwam al vroeg op voorsprong toen Alexander Selivanov een schot van afstand losliet en waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing de puck in het net zag verdwijnen. Tien minuten later scoorde de speler/coach van Den Haag ook de 2-0. De Rus tilde de puck hoog in het net na een prima combinatie met Matt Korthuis en TJ Caig. Via een perfect uitgevoerde counter kwam Kemphanen via Bob Teunissen echter enkele minuten later toch nog terug in de wedstrijd.

Een handige check van Marc Donders op Jurryt Smid bood Eindhoven de kans op de gelijkmaker. Jeff Smith zocht revanche op Donders en mocht met een roughing-call de strafbank opzoeken. Aan de andere kant van de pauze liet Kevin Bruijsten weer zien dat zijn vizier op het moment op scherp staat met een prima one-timer.

Zoals zo vaak dit seizoen is dat voor Den Haag het teken om er een schepje bovenop te doen. Dat gebeurde woensdag in de bekerfinale toen de ploeg achter kwam te staan tegen Trappers en dat gebeurde nu tegen Kemphanen. De aanvallers van Hijs sneden door de Eindhovense defensie heen en vier minuten na de gelijkmaker had Den Haag de marge alweer hersteld. James Easter bezorgde Hijs eerst weer de voorsprong en vervolgens was het Jan-Jaap Natte die met een goed schot de vierde Haagse treffer scoorde.

In drie minuten na de 32e minuut maakte Den Haag daarna een einde aan alle onzekerheid. Alexander Selivanov en TJ Caig schoten raak en Brian Mullally soleerde alleen door de defensie heen voor de 7-2. De derde periode was daarna nog louter een formaliteit, al bleef Kemphanen manmoedig zoeken naar een goal en kreeg ook Hijs nog de nodige mogelijkheden.

Den Haag sluit de NSC af met een uitwedstrijd in Tilburg komende vrijdag. Eindhoven mag nog twee keer in actie komen. Na de confrontatie met Flyers in Heerenveen, ontvangt de ploeg in eigen huis ook nog Herentals. Naar verwachting is in ieder geval Vanschagen volgende week weer van de partij.