28 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Historie ondanks dik verlies

De Nederlandse ijshockeyers zullen de wedstrijd tegen Oostenrijk het liefst snel willen vergeten. De 2-8 nederlaag was grotendeels te wijten aan veel fouten bij Nederland zelf. Door mijlpalen voor aanvaller Dave Livingston en verdediger Rody Jacobs wordt het toch een wedstrijd die in de herinnering blijft voortleven.

Bekijk de fotoreportage en de persconferentie >>>

Jacobs speelde zijn honderdste interland, terwijl Livingston zijn honderdste goal scoorde in het shirt van Oranje. De historische treffer van Livingston viel twintig seconden voor tijd in de tweede periode. De geboren Amerikaan prikte de puck binnen in een rommelige situatie voor het doel. ÂEen typische Dave Livingston-goalÂ, vond de aanvaller zelf. De treffer werd uitgebreid gevierd door de spelers. ÂDit is voor mij een heel bijzondere dagÂ, zei hij.

Jack de Heer is de enige andere speler die de grens van honderd goals wist te passeren. In de jaren zeventig en tachtig kwam hij tot 114 treffers. Aangezien Dave Livingston zaterdag tegen Estland zijn laatste wedstrijd speelt, is het niet waarschijnlijk dat dit record in de komende jaren gebroken wordt. ÂHet is echt mijn laatste wedstrijd morgen. Vanaf volgend jaar wil ik me helemaal gaan richten op het coachen en speel ik zelf niet meer. Dan kan ik ook niet meer voor Oranje spelenÂ, aldus de 43-jarige aanvaller.

Tegen de tijd dat hij zijn honderdste goal scoorde, keek Nederland al tegen een hopeloze achterstand aan. Oostenrijk was via treffers van Marco Pewal, Johannes Reichel, Marco Szucs, Sean Selmser en Matthias Trattnig al ruim op voorsprong. Alleen Simon de Wit deed in de eerste periode iets terug voor Nederland.

ÂOp de werklust viel niets aan te merken, maar te veel spelers konden het tempo van Oostenrijk niet aan. Ze zijn fysiek niet sterk genoeg. Daardoor maakten we te veel fouten. Omdat de goalies ook niet hun sterkste dag hadden, loopt de score dan behoorlijk opÂ, aldus bondscoach Doug Mason na afloop. Hij wisselde na de vijfde tegengoal Phil Groeneveld in voor Casper Swart.

De Nijmegen-doelman werd drie keer gepasseerd in de derde periode, waaronder twee keer in vijftien seconden shorthanded. Het tekende de problemen bij Nederland, dat eerder in het toernooi ook al het tempo van Polen niet kon bijbenen. Aangezien KroatiĂ« eerder op de dag al degradeerde, mag Nederland ook volgend jaar in Division I spelen. ÂDe jonge spelers moeten hiervan leren en dit bij volgende WKÂs laten zienÂ, aldus Mason.

In het toernooi is de derde plaats nog het maximaal haalbare resultaat voor Nederland, dat morgenavond het toernooi afsluit tegen Estland. De strijd om de promotie gaat tussen Polen en Oostenrijk. Laatstgenoemde heeft morgenmiddag genoeg aan een gelijkspel om de WK-winst veilig te stellen.