Eaters kampioensfoto 260312

26 maart 201201:02

Historische overwinning voor Geleen

Eaters Geleen is de nieuwe kampioen van Nederland. De Limburgers wonnen de beslissende vijfde wedstrijd in de Uithof met 1-7 van HIJS Den Haag. Voor Geleen is het de eerste titel in het bestaan van de club.

Beide teams begonnen niet op volle oorlogssterkte in een volgepakte Uithof. Bij Den Haag ontbraken de geschorste broers van Bentem en ook goalie Imrich Petrik was niet genoeg hersteld van zijn blessure. Daardoor kreeg de jonge goalie Fabian Schotel de ondankbare taak om de belangrijkste wedstrijd van het seizoen te spelen. Bij Geleen ontbrak de topscorer en smaakmaker Ian McDonald.

Den Haag begon sterk aan de wedstrijd net zoals in de vorige ontmoeting in de Hofstad. De ploeg van Alexander Selivanov zag het overwicht echter niet beloond worden met doelpunten. Na bijna twaalf minuten spelen opende Lars van Sloun zelfs de score voor de bezoekers. De Haagse verdediging faalde opzichtig waardoor Schotel plots drie aanvallers voor zijn neus zag opduiken. Lars van Sloun rondde de aanval op fraaie wijze af: 0-1.

Drie minuten later verdubbelde Shawn Collymore de voorsprong, door na een gewonnen face-off de puck hard langs Schotel te schieten. In de 16e minuut zette Tony Demelinne zijn Den Haag op het scorebord. Met een fraaie individuele actie klopte Demelinne de ijzersterke Sami Heinonen.

Na de pauze ging het mis voor de thuisploeg. De ploeg liep maar liefst tegen zeven straffen aan, waardoor Den Haag bijna driekwart van de periode met een man minder op het ijs stond. Naast een aantal terechte en oliedomme straffen zaten er een paar makkelijk gegeven penaltys tussen. Daardoor groeide de frustratie bij Den Haag wat enigszins begrijpelijk was. De ploeg verloor echter het hoofd waardoor Geleen eenvoudiger dan verwacht de titel kon binnenhalen.

Ondanks de vele straffen tegen Den Haag, bleef er nog wel spanning in de wedstrijd. De powerplay van Eaters Geleen was bepaald niet op dreef. Pas na vijf minuten powerplay wist Kay Gielen te scoren voor Geleen. Gielen veranderde een schot van Ryan Burkholder van richting en verraste daarmee Fabian Schotel: 1-3. Even later maakte Matt Glasser er 1-4 van. De pijlsnelle Glasser was de Haagse verdediging te snel af en klopte ook Schotel. Aan het einde van de periode liep T.J. Caig ook nog tegen een terechte misconduct aan voor een onbesuisde checking to the head.

Daarmee was de wedstrijd eigenlijk al vroegtijdig beslist. Alleen een vroege goal zou de spanning nog terug kunnen brengen in de wedstrijd. Die goal bleef uit en na vijf minuten werd het alleen maar erger voor Den Haag. Lars van Sloun sloeg toe met zijn tweede doelpunt van de avond. De 1-5 zorgde voor een groot feest in het uitvak. Eaters kreeg de steun van een groot meegereisd legioen dat in de periode al begon met de polonaise.

Geleen liep in de slotfase door goals van Collymore en Mike Looby uit naar 1-7. Op dat moment was het al lang geen wedstrijd meer en legde Geleen verdiend beslag op het kampioenschap.

Na het laatste fluitsignaal brak het Limburgse feest definitief los. Ruud Vreeman, de voorzitter van de NIJB, overhandigde de beker aan David Burgess. Na meer dan veertig jaar wachten is het landskampioen eindelijk binnen voor Eaters. Alle spelers van Geleen zullen daarmee ongetwijfeld voor altijd helden blijven in Geleen en omstreken.