8 oktober 200400:00

Door [email protected]

Hit Crosby ferm bestraft

Halifax forward Frederik Cabana is voor maar liefst acht wedstrijden geschorst voor een knie-op-knie hit. Zijn GM is woest en claimt dat Cabana zo lang geschorst is omdat hij de verkeerde persoon checkte: QMJHL ster en toekomstig NHL-er Sidney Crosby.

Het incident gebeurde afgelopen vrijdag. Halverwege de eerste periode werd Crosby door Cabana gevloerd en moest hij het ijs verlaten. Hij kwam in de tweede periode terug om de wedstrijd af te maken, maar heeft sindsdien geen wedstrijd meer gespeeld door zijn pijnlijke knie.

Sydney Crosby wordt gezien als de volgende grote ster in de NHL; een opvolger voor Gretzky en Lemieux. Hij zal waarschijnlijk als eerste gekozen worden in de draft van 2005 en speelde voor Canada U20 op het wereld kampioenschap. Wedstrijden waarin Crosby speelt worden aanzienlijk beter bezocht dan gemiddeld.

Halifax General Manager Marcel Patenaude snapt de beslissing van de tuchtcommissie niet en meent dat Crosby een voorkeursbehandeling geniet. "Ik denk dat de liga op deze manier wil zeggen dat spelers Crosby met rust moeten laten", zegt Patenaude in de Winnipeg Sun. "Dan hadden ze Freddy Cabana dezelfde bescherming moeten bieden."

Daarmee refereert de GM aan een check from behind op Cabana op 24 september die werd bestraft met een schorsing van maar twee wedstrijden.

De liga vind de straf echter gerechtvaardigd. "Crosby werd op zijn knie geraakt, wat wij een gevaarlijke plek vinden", zegt tuchtcommissie-lid Maurice Filion. "Bovendien was Crosby op het moment van de overtreding niet in puckbezit."

Freddy Cabana is nooit eerder door de QMJHL geschorst geweest.