18 augustus 200800:00

Door [email protected]

Hull in US Hall of Fame

In oktober gaat het gebeuren. Dan wordt Brett Hull samen met drie andere spelers opgenomen in de Amerikaanse versie van de Hockey Hall of Fame. Interessant detail daarbij is dat Hull een geboren Canadees is.

Maximaal vier spelers worden er per jaar opgenomen in het Hockey Hall of Fame. Dit jaar zijn dat Brett Hull, ex-New York Rangers Mike Richter en Brian Leetch en ijshockeyspeelster Cammi Granato. Granato zal de eerste vrouwelijke ijshockey speler zijn die opgenomen wordt.

De zoon van ‘Golden Jet’ Bobby Hull nam al op jonge leeftijd de beslissing om uit te komen voor de Verenigde Staten en niet zijn geboorteland Canada. Spelend voor de Universiteit van Minnesota-Duluth (NCAA) werd hij, tot zijn grote ontsteltenis, niet opgeroepen om voor Team Canada uit te komen op het WK van 1986 te Moskou.

Aangezien Brett Hull een dubbel paspoort heeft benaderde USA Hockey hem om voor de Amerikanen te spelen. Hier ging Hull op in en de rest is geschiedenis. ‘Ik waardeer alles wat USA hockey voor mij heeft gedaan’, zegt de tweevoudige Stanley Cup winnaar. ‘Ik weet niet eens of ik de NHL had gehaald zonder de kansen die zij mij gegeven hebben.’

Een van de grootste successen van Hull met het Amerikaanse team is zonder twijfel het winnen van de World Cup of Hockey in 1996 in Montreal. Hull won dit toernooi met het Amerikaanse team door in de finale team Canada te verslaan. Hij eindige zelfs als topscorer. ‘Dat was één van de grootste momenten uit mijn carrière’, aldus Hull. ‘Ik had tot dat moment alleen persoonlijke prijzen gewonnen, nooit team succes gehad.’

Cammi Granato, al opgenomen in het IIHF Hall of Fame, won goud op de Olympische spelen van Nagano en werd tevens wereldkampioen op het WK in Zweden in 2007. Zij speelde maar liefst 205 wedstrijden voor het Amerikaanse team.

De voormalige New York Rangers sterren Mike Richter en Brian Leetch completeren het kwartet. Richter en Leetch waren – net als Hull - onderdeel van het Amerikaanse team dat in 1996 de World Cup of Hockey (voormalige Canada Cup) won. Goalie Richter en verdediger Brian Leetch speelden ook voor het Rangers team dat in 1994 de Stanley Cup na 54 jaar weer naar New York bracht. In totaal waren Richter en Leetch 15 jaar samen actief voor de Rangers.