26 december 200600:00

Door Joep Meijsen

'Hulp Nederlandse goalies'

Nederlandse goalies krijgen mogelijk een professioneel goaliecamp in eigen land. Daarmee moet de positie van Nederlandse doelmannen worden versterkt. Het kamp mikt op doelmannen van alle niveaus en alle leeftijden.

Dat zegt één van de initiatiefnemers, Eindhoven-goalie Thijs van Broekhoven, tegen IJshockey.com. 'Het is bedoeld om Nederlandse keepers verder te helpen', zegt Van Broekhoven. 'In de Nederlandse superliga krijgen jonge goalies op dit moment nauwelijks een kans. Als die kans wel volgt, moet je die optimaal benutten anders ben je uitgerangeerd.'

Het kamp, met een eigen website, moet worden georganiseerd tijdens de komende zomervakantie. Voorlopig wordt gedacht aan een duur van twee weken, met als waarschijnlijke locatie het Sportiom in Den Bosch. 'De website wordt de komende periode nog veel verder uitgebreid. We zijn heel concreet en ambitieus met de organisatie van dit kamp. Op de site staat een enquête voor Nederlandse doelmannen. Op basis van de uitkomst daarvan besluiten we hoe de zaken verder worden opgezet.'

Van Broekhoven is één van een aantal initiatiefnemers voor het kamp, verder is onder meer Geleen-doelman Casper Swart bij het project betrokken. Website en kamp moeten leiden tot meer contact tussen de Nederlandse goalies, waarbij gezamenlijk wordt gewerkt aan niveauverbetering.

Het kamp staat onder begeleiding van professionele trainers, terwijl het ook de bedoeling is een speciale goalietrainer over te laten komen. Deze moet ook de andere trainers gaan begeleiden, zodat het algemene niveau van de goaliecoaching in Nederland omhoog gaat.

'Ik hoop dat er onder de Nederlandse goalies veel belangstelling bestaat voor ons initiatief', aldus Van Broekhoven.