20 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Hyrsky stapt op bij Flyers

Dave Hyrsky is met onmiddellijke ingang opgestapt als coach van Heerenveen. De Canadees gaf aan zich niet meer te kunnen motiveren voor het coachen van de Friese eredivisionist. In afwachting van een definitieve oplossing nemen Robert Starke en Jacco Landman de technische leiding over.

Dat heeft Heerenveen bekendgemaakt. Afgelopen zaterdag verloor de ploeg van Dave Hyrsky in de halve finale van de beker verrassend van Nijmegen Emperors. Na afloop van deze wedstrijd, de derde uitschakeling in een halve finale op rij voor Heerenveen, gaf Hyrsky al aan moeite te hebben om zich nog te kunnen motiveren om de Flyers naar meer succes te leiden.

Sindsdien zijn er gesprekken geweest, maar dit heeft niet meer tot een oplossing geleid. ' Wij vinden het bijzonder spijtig dat Dave zijn taken niet meer tot het einde van het seizoen wil afmaken maar respecteren uiteindelijk de dringende wens van Dave om zijn taken te mogen beĂ«indigen', stelt Flyers-voorzitter Gerd Lindemann in een officiële verklaring.

Onder leiding van Hyrsky won Heerenveen vorig seizoen de Coupe der Lage Landen. Dit seizoen werd de cup-competitie als nummer Ă©Ă©n afgesloten, terwijl ook de Challenge Cup een prooi werd voor Heerenveen. De bijdrage van Hyrsky hieraan was klein, omdat hij met Oranje op pad was als assistent van Theo van Gerwen. Vorig seizoen werd Heerenveen op de beslissende momenten in het seizoen echter uitgeschakeld. Zowel in de halve finale van de beker als in de halve finale van de play-offs kwam Tilburg Trappers terug uit geslagen positie om de kansen op een hoofdprijs voor Heerenveen uit te wissen.

In de Leeuwarder Courant van afgelopen maandag gaf Hyrsky al aan te denken over een vertrek. ' Zoals ik er nu tegen aan kijk denk ik dat het het beste is als ik per direct stop. Ik wil vanavond echter nog met enkele spelers praten en wellicht dat die mij op andere gedachten kunnen brengen, zei de Canadese coach toen. 'Al twee en een half jaar vertel ik de groep hetzelfde, maar telkens blijkt dat in belangrijke wedstrijden bepaalde afspraken door met name de oudere Nederlandse spelers niet nagekomen worden. Onder mijn leiding hebben we juist daardoor nog geen enkele 'major game' weten te winnen. Ik vind dat ik daar maar eens mijn conclusies uit moet trekken.'

In het persbericht van de Flyers stelt voorzitter Lindemann echter dat: 'Een aantal zaken die niets met de Vadeko Flyers te maken hebben wegen voor Dave dusdanig zwaar dat hij uiteindelijk toch besloten heeft om o­nmiddellijk zijn taken als hoofdcoach te beĂ«indigen.' Hyrsky zou intern hebben gezegd zich te ergeren aan de manier waarop het Nederlandse ijshockey georganiseerd is. Daarbij wijst hij onder meer naar Amsterdam en Tilburg. Overigens is ook Heerenveen een van de clubs die de onderling afgesproken regels van voor het seizoen schendt. Matt Korthuis geldt pas volgend jaar mogelijk als Nederlander en is daarmee gewoon een import-speler voor de Friezen.

Door het vertrek van Hyrsky zijn nu beide coaches die bij het begin van het seizoen voor de groep stonden in Heerenveen vertrokken. Eerder al nam Heerenveen afscheid van Alex Andjelic, die inmiddels in België aan de slag is. Hyrsky begon zijn Nederlandse loopbaan bij Nijmegen, waar hij als coach van het tweede team aan de slag ging. Daarvoor had hij onder meer in JoegoslaviĂ« gewerkt. Hij had 2,5 jaar de leiding over Heerenveen Flyers.