6 december 200800:00

Door Remco

HYS Den Haag begint met winst

HYS Den Haag is de competitie begonnen met een overwinning in eigen huis. Het verzwakte Geleen ging kansloos met 6-2 onderuit in De Uithof. Matt Reid scoorde tweemaal voor de Hagenezen.

De openingswedstrijd van de competitie is hopelijk geen voorbode geweest voor de rest van het seizoen. Eaters Geleen had een goed excuus voor de matige prestatie. De uitgedunde Geleense selectie kon met moeite een aantal eredivisiewaardige lijnen op het ijs brengen. Na het vertrek van het trio Saville, Wiseman en Timmons miste coach Uli Egen ook nog eens verdediger Mike Walling die wegens familieverplichtingen in Canada is. Ook tegenstander Den Haag was nog niet op volle oorlogssterkte maar beschikt over een veel grotere selectie dan Geleen. John Hecimovic stond nog in de bank naast Brian de Bruyn. Andere afwezigen waren Alan van Bentem, Jan-Jaap Natte, Jimmy Raats en de kersverse aanwinst Ronald Wurm. Wel maakte Cole Koidahl zijn debuut voor HYS.

De eerste periode was van een bedenkelijk niveau. Er viel niets te beleven in de angstig lege Uithof waar Sinterklaas duidelijk zijn invloed had op het toeschouwersaantal. Pas in de tweede periode kwam de wedstrijd tot leven. Het niveau bleef overigens laag en het aantal foute passes was nauwelijks bij te houden. Geleen kwam verrassend op voorsprong binnen dertig seconden in het tweede bedrijf. HYS-goalie Tim Knudsen kon nog redding brengen op een schot van Jake Brenk maar was kansloos op de rebound van Casey Bartzen: 0-1.

De goal voor Geleen betekende wel direct dat de wekker ook afging bij de thuisploeg. HYS stelde orde op zaken bij de eerstvolgende powerplay. Lance Herauf mocht gaan zitten nadat hij de puck richting de tribune schoot. Den Haag maakte gebruik van de situatie en Marcel Bruinsma maakte van dichtbij zijn eerste van het seizoen, een opsteker na het vele blessureleed voor de Nederlands-Canadees.

De wedstrijd werd beslist in de 33e minuut. HYS scoorde tweemaal in deze minuut en die achterstand bleek teveel voor de bezoekers. Matt Reid was de plaaggeest voor Geleen. Reid maakte de 2-1 met wat hulp van Benjamin Finkenrath. De Duitse goalie zag een houdbaar schot van Reid door zijn uitrusting glippen. Een pijnlijk moment voor Finkenrath die een ongelukkige wedstrijd speelde en ook vroegtijdig naar de kant werd gehaald door zijn coach Uli Egen. Negen seconden na zijn eerste treffer bracht Reid de marge naar twee treffers. De Amerikaan rondde af na een prima combinatie met de Tsjech Jan Bohac.

Aan het begin van de derde periode gaf HYS nog eenmaal gas. Het leverde prompt drie treffers op waardoor de rest van de periode schriftelijk kon worden afgedaan. Duncan Dalmao, de debuterende Cole Koidahl en James Easter waren trefzeker voor HYS. De zesde Haagse goal was het laatste wapenfeit voor Benjamin Finkenrath. Reservegoalie Quentin Cuijpers kreeg de ondankbare taak om de wedstrijd uit te spelen. Met succes want Cuijpers wist zijn doel schoon te houden. Uiteindelijk bepaalde Lambert Keulen de eindstand op 6-2 met een fraaie trip-in voor de neus van Tim Knudsen.