21 september 200400:00

Door [email protected]

Iers avontuur voor Kelly

Diarmuid Kelly had genoeg van zijn Noord-Amerikaanse leventje. Op de website van het Ierse ijshockeyteam Belfast Giants zag hij dat er try-outs gehouden werden voor het nieuwe seizoen. Hij sprong op een vliegtuig en veroverde zowaar een plek bij de Engelse Elite ligist.

Natuurlijk had de 22-jarige Kelly al enige ijshockey-ervaring. Hij speelde vier jaar Major Junior A in de Western Hockey League. Dit seizoen begon hij aan zijn eerste profjaar bij de Colorado Eagles in de Central Hockey League.

"Ik wilde mijn leven anders inrichten, dus ik dacht dat ik het maar eens in Belfast moest proberen", zegt Kelly in The Belfast Telegraph. Nadat hij de oproep op de website had gezien mailde en belde hij naar de Giants, maar kreeg geen reactie. Toen besloot hij om maar gewoon op het vliegtuig te stappen en te gaan.

In Belfast zijn ze erg blij dat hij dat gedaan heeft. Coach Tony Hand was zo tevreden met de jonge Canadees, dat hij hem direct een contract aanbood.

"Ik was bloednerveus voor de eerste try-out", zegt Kelly. "Ik had geen idee wat ik moest verwachten van het niveau of van de andere jongens op het ijs."

Kelly moest na de succesvolle proef snel terugvliegen naar Canada om zijn spullen op te halen; hij had in eerste instantie alleen maar een weekendtas en zijn ijshockey-uitrusting meegenomen.

Op 11 september maakte hij zijn debuut voor het team uit Belfast. Regerend landskampioen Sheffield Steelers werd verrassend in eigen huis geklopt met een solide 3-0 overwinning. De dag erna hielp Kelly mee aan een gelijkspel in en tegen Coventry.

Kelly mocht geen doelpunten of assists noteren, maar viel in positieve zin op. Volgens The Belfast Telegraph is de Canadees een uitstekende schaatser met een goed overzicht.

Zelf is Kelly ook tevreden over zijn eerste wedstrijden. "Het liep goed en ik heb het idee dat we binnen het team de neuzen dezelfde kant op hebben staan", aldus de center. "En dat is niet slecht voor een team dat pas vijf trainingsdagen achter de rug heeft."

Kelly wordt in Belfast al getipt als 'de ontdekking van het seizoen'. En ze hebben niet eens hoeven zoeken; hij is zomaar binnen komen lopen.