5 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

IJshockey bij Canvas

De Belgische televisie zendt zondagmiddag een uitgebreid verslag uit van de Belgische bekerfinale. De wedstrijd tussen Turnhout en Leuven zelf wordt zaterdavond gespeeld in Hasselt.

De banden tussen het Nederlandse en Belgische ijshockey zijn sinds het begin van dit seizoen weer een stuk losser geworden. De clubs in de Nederlandse eredivisie ruilden bij de start van het seizoen de Coupe der Lage Landen in voor het mislukte experiment met de Challenge Cup.

In België zelf onderging het ijshockey ook een grote verandering. De liga speelt over het algemeen met veel minder imports dan in het verleden het geval was en met Bulldogs Liege en Future Leuven speelden twee nieuwe teams mee in de liga. De finalisten voor de bekerfinale zijn echter twee bekenden, met veel bekende spelers.

Bij Turnhout acteert bijvoorbeeld Stanislav Vernikov, die nog niet zo lang geleden in Friesland actief was, terwijl Sjef en Ward Szarzynski in het verleden onder meer namens Eindhoven uitkwamen in de Eredivisie. Eerstgenoemde ontbreekt overigens in de bekerfinale wegens een blessure. De net aangetrokken Zweed Anders Perman vervangt hem. Met acht buitenlanders vertrouwt Turnhout nog steeds op zijn imports.

De Canadees Brad Westerman is de enige buitenlander in de selectie van Leuven, al liggen ook de roots van Sami Lipsonen niet in het Vlaamse landschap. De ploeg steunt op de gouden generatie die Leuven een aantal jaren geleden voortbracht met spelers als Jesse Raekelboom, Koen Hermans, Joris Peusens en Bjorn Steylen die ook hun sporen in de Nederlandse liga hebben achtergelaten.

De wedstrijd op de ijsbaan in Hasselt begint zaterdagavond om 21.00 uur. Het sportprogramma met de reportage begint zondag om 14.00 uur op Canvas. Kaarten aan de kassa kosten 15 euro. Vanaf 18.00 uur wordt er een voorwedstrijd gespeeld.