12 mei 200600:00

Door Joep Meijsen

IJshockey op film en dvd

Jarenlang moesten we het doen met Slap Shot, Youngblood en een reeks Mighty Ducks-films. Canada is echter een fiscaal vriendelijke plek om films en televisieseries op te nemen, met als gevolg dat het aantal ijshockeyproducties gestaag toeneemt. IJshockey.com bespreekt er drie.

Canada was de afgelopen weken weer in de ban van de strijd met de Soviet Unie. Dit betekent niet dat de verdwenen communistische heilstaat een comeback heeft gemaakt, maar heeft betrekking op de legendarische serie wedstrijden tegen de Soviet-Unie in 1972. De eerste grote confrontatie tussen de beste profs uit de NHL en de briljante Russische ijshockeyschool. De Canadese publieke omroep zond er een goedbekeken miniserie over uit.

Zoals Nederland de WK-finale van 1974 heeft, zo heeft Canada de Summit Series. Het verschil is dat Canada wĂšl won. Maar makkelijk was het niet. Pas in de allerlaatste wedstrijd in Moskou was het Paul Henderson die in de slotfase de serie besliste. HĂ©t sportmoment in de geschiedenis van Canada.

Niemand geloofde vantevoren dat het zo spannend zou worden. De Soviets wonnen weliswaar al jaren met gemak van de meeste tegenstanders, maar de ervaren NHL-profs zouden wel korte metten maken met de Russische ijshockeymachine. In de eerste periode van de eerste wedstrijd leek het daar ook even op, maar vanaf dat moment werden de sterren uit de NHL van het ijs geveegd.

Canada knokte echter terug. De huidige manager van de Philadelphia Flyers, Bobby Clarke, schreef zijn naam in de geschiedenisboeken met de beruchte slash waarmee de Russische sterspeler Valeri Kharlamov werd uitgeschakeld. De mini-serie was dan ook aanleiding voor veel discussie in Canada. De legendarische serie wedstrijden verscheen al eerder op dvd als boxed set, later dit jaar verschijnt op deze manier ook de dvd van de mini-serie.

Meer informatie over de serie

Daarnaast is er een film gemaakt over het leven van de beroemdste ijshockeyzoon van Quebec, Maurice Richard. Die ging in november in premiĂšre in Canada. De focus ligt natuurlijk op de rellen die ontstonden na zijn schorsing in 1955. Maurice Richard is in Nederland lang niet zo bekend als bijvoorbeeld Wayne Gretzky, maar er zijn veel Canadezen die hem nog altijd de beste aanvaller allertijden vinden. De film werd niet unaniem geprezen. Vooral het gemompel van de hoofdrolspeler was moeilijk te verstaan. Met ondertiteling, het is een Franstalige film, hoeft dat echter voor Nederlandse kijkers geen bezwaar te zijn.

http://www.imdb.com/title/tt0460505/

En dan is er nog Les Boys IV. De meest succesvolle filmreeks uit de geschiedenis van QuĂšbec volgt het leven en de avonturen van een reeks recreatie-ijshockeyers en hun begeleidingsteam. Een soort All Stars op ijs. Waanzinnig populair in Quebec, waar de acteurs zelfs hele reeksen demonstratiewedstrijden spelen voor uitverkochte stadions.

Het draait allemaal om kroegbaas Stan (zie foto) die tevens coach is van een team in een vrije tijdsliga. Een ploeg die is samengesteld uit karakters van verschillende pluimage. Wie de eerste drie delen gezien heeft, zal de vierde dan ook niet willen missen. Het is wel bijna tien jaar na de oorspronkelijke film, dus de toen al niet bepaald jonge acteurs zijn nu waarschijnlijk helemaal stram.

In de vierde aflevering van de serie moet de ploeg het opnemen tegen een team van NHL-legenden. Dit biedt de makers de mogelijkheid tot gastoptredens van bekende spelers uit Quebec als Martin Brodeur, Ray Bourque, Guy Lafleur en Mike Bossy. Zoals gebruikelijk zijn Les Boys zelf hun ergste vijand.

De eerste drie films zijn als boxed set verkrijgbaar, terwijl de vierde op het punt van uitkomen staat. De films zijn frans gesproken, maar op de dvd staat een engelstalige ondertiteling.

http://www.imdb.com/title/tt0308064/