Ref robben rip 260909

27 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Ilse Robben (39) overleden

De Nederlandse linesman Ilse Robben is zondag op 39-jarige leeftijd overleden. De official heeft een jarenlange strijd tegen kanker niet kunnen winnen.

Robben gold als één van de beste vrouwelijke linesmen ter wereld en was als eerste vrouw actief in de eredivisie in Nederland. Ook was ze werd ze veelvuldig uitgekozen voor wereldkampioenschappen. Tot twee keer toe werd ze zelfs geselecteerd als official tijdens de Olympische Spelen. Robben was actief in Turijn en Salt Lake City. ‘Haar motivatie, vechtlust en liefde voor het ijshockey brachten haar op een hoog niveau', schrijft de Nederlandse IJshockeybond.

Ongeveer drie jaar geleden werd bij Robben borstkanker geconstateerd. Hiervan leek zij in eerste instantie voorspoedig te herstellen. Binnen afzienbare tijd en tussen chemotherapiebehandelingen in keerde ze terug als linesman in de eredivisie. Een jaar geleden werd echter opnieuw kanker bij haar geconstateerd. Deze keer heeft ze het gevecht niet kunnen winnen.

Robben ontving in 2005-06 de Wim Kuit Trofee, de onderscheiding voor de meest waardevolle referee van het seizoen. Tijdens het afgelopen scheidsrechtersweekeinde was al duidelijk dat het niet meer goed met haar ging. De scheidsrechters hebben daar een boetesysteem ingesteld, waarvan de opbrengst uit eerbied voor de zieke collega naar de strijd tegen borstkanker ging. Het komende seizoen zullen de referees in de eredivisie ook met een pink ribbon op de helm gaan spelen.

Het bestuur van de stichting Beheer IJshockey.com-domein wenst familie, vrienden en bekenden van Ilse Robben heel veel sterkte met de verwerking van dit enorme verlies.