Flyers nason skate 1213

2 oktober 201311:16

Door Joep Meijsen

Importlimiet in de Eredivisie van tafel

De limiet van vijf buitenlanders uit het licentiereglement van de Nederlandse IJshockeybond is van tafel. Dit is het gevolg van dreiging met juridische stappen door voormalig Flyers-aanvaller Mike Nason.

Dat blijkt uit een antwoord dat de NIJB heeft gestuurd in een brief aan de advocaat van Nason. 'Het bestuur van de Nederlandse IJshockey Bond heeft besloten om de eerste zin van artikel 8b uit het licentiereglement (“In het seizoen 2013-2014 is X maximaal 5 per deelnemend lid”) te laten vervallen per 1 oktober 2013', zo schrijft de bond.

Nason speelt en woont al jaren in Nederland, heeft hier een gezin en beschikt over een volledige werkvergunning. Volgens de regels van het licentiereglement valt hij echter wel onder de importregel. Omdat het aantal buitenlandse spelers de afgelopen jaren sterk is beperkt, slaagde Nason er dit jaar niet in een contract af te dwingen. Aangezien de Nederlandse wet hem het recht geeft om 'bij elke Nederlandse werkgever arbeid te verrichten op gelijke voet als een Nederlander, zonder nadere voorwaarden', schakelde Nason een advocaat in om af te dwingen dat hij gewoon als Nederlander mag spelen.

Ook in Europese wetgeving staat duidelijk vermeld dat een 'langdurig ingezetene' op het gebied van onder meer werk als werknemer dezelfde behandeling geniet als de eigen onderdanen van de Europese Unie. De advocaat van Nason betoogde verder dat de regelgeving in het Licentiereglement ook in strijd was met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Nason was bereid naar de rechter te stappen om zijn recht om te mogen ijshockeyen in de Eredivisie af te dwingen.

De zaak loopt al enkele weken, maar kon onder meer door afwezigheid van enkele bestuursleden van de NIJB niet eerder worden afgewikkeld. De advocaat van Nason plaatste derhalve een deadline begin deze maand. Daarop heeft het bestuur van de NIJB dus besloten het niet op een juridische procedure aan te laten komen en de importregel te schrappen.

De importbeperking kwam in de plaats van het puntenreglement, dat waarschijnlijk juridisch wel houdbaar is. IJshockey.com heeft de NIJB om een officiële reactie gevraagd, maar die was nog niet binnen op het moment van schrijven. Ook is nog niet duidelijk waar Mike Nason nu gaat ijshockeyen, al lijkt het waarschijnlijk dat dit in Heerenveen zal zijn, de club waar hij de afgelopen jaren voor uitkwam.