14 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Importrefs voor Nederland

Nederland heeft mogelijk het komende jaar twee buitenlandse scheidsrechters op het ijs. Het gaat daarbij om de Canadees Glenn Meier, die de afgelopen jaren in Engeland floot. Daarnaast wordt er onderhandeld met een betaalde importref.

Door het afhaken van onder meer Piet Bakker en het vertrek naar huis van Earl Rhyno kampt het Nederlandse ijshockey op het hoogste niveau met een krappe bezetting aan scheidsrechters. Glenn Meier krijgt dan ook volop de kans om zich naast Ruud van Baast, Sven Bergman, Jean Paul de Brabander en Louis Robbe te bewijzen in de eredivisie.

Meier is volgens de NIJB door privéomstandigheden in de Engelse competitie op een zijspoor geraakt, waardoor hij in Nederland sportieve revanche zoekt. Hij werkt in Engeland als politieagent en zal wekelijks overvliegen naar Nederland. De kosten hiervan neemt hij voor eigen rekening.

De nieuwe professionele kracht, waarschijnlijk ook afkomstig uit Canada, moet voor nieuwe impulsen gaan zorgen in scheidsrechtersland. Zo gaat hij zich ook bezighouden met de begeleiding en opleiding van referees en linesmen.

De komst van een buitenlandse scheidsrechter zou oorspronkelijk via de TV-deal van het Nederlandse ijshockey worden gefinancierd. Het plan leek door het afketsen van de televisiebelangstelling dan ook op losse schroeven te staan. Volgens bronnen wordt de vergoeding voor de buitenlandse scheidsrechter nu waarschijnlijk uit de import-pot gehaald. Clubs betalen een toeslag bovenop de transferfee voor extra imports. Dit geld wordt in een pot gestopt die aan projecten kan worden besteed.