Wk innsbruck oostenrijkse fans

15 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Impressies uit Innsbruck

Het wereldkampioenschap in Innsbruck kenmerkt zich door een wat chaotische organisatie, een gastland met maar één doel in het vizier en een Nederlands team dat nog aan de bak moet om degradatie te ontlopen. Een impressie in woord en beeld.

Het Nederlands team bracht een deel van de rustdag door met een bezoek aan een winkelcentrum vlak buiten de stad. Daarna pakten spelers extra rust, gingen de oude stad bezichtigen, speelden wat kaart of gaven een interview. Het zijn altijd wat rare dagen zo midden in een kampioenschap.

Dat geldt ook voor de supporters. Een beetje dolen door de stad, een paar glazen lokaal bier drinken in één van de talrijke cafés of een beetje op de hotelkamer rondhangen. Het is wachten op de woensdagmiddag als het toernooi zich hervat. Zoals meestal bij WK's is het vooral sfeervol als het thuisland in actie komt. Dan zit de arena meestal goed vol en vooralsnog hebben ze al twee keer volop kunnen juichen, in Polen en Kazakstan wachten echter nog de twee moeilijkste tegenstanders.

Dankzij de goede resultaten spreekt de lokale schandaalkrant Kronen Zeitung zelfs al over een stad ‘overspoeld door het ijshockeyvirus'. Dat valt in de praktijk heel erg mee. In Innsbruck zelf is niet veel te merken van het WK dat aan de gang is. In de landelijke Oostenrijkse kranten is het bovendien zeker geen voorpaginanieuws. En dan gaat het meestal nog om maar één speler, Thomas Vanek.

De zoon van een Tsjechische vader en een Slowaakse moeder wordt hier de Man van Vijftig Miljoen genoemd, vanwege zijn enorme contract bij de Buffalo Sabres. Zijn aankomst werd gefilmd door de televisie en na de 10-5 overwinning op Groot-Brittannië was de onderkop van de lokale krant hier: ‘Thomas Vanek scoort eerste doelpunt.' Puckverlies op center ice tegen de Zuid-Koreanen waardoor een Aziaat alleen op de doelman af mocht gaan, werd door de televisiecommentator afgedaan met ‘iedereen maakt wel eens een foutje'.

Oostenrijk is de volgende tegenstander voor het Nederlands team. De enige keer dat Oranje in de avonduren mag spelen. De bookmakers laten er geen twijfel over bestaan wie de favoriet is in deze wedstrijd. Wie tien euro inlegt op Oostenrijk krijgt 10,40 euro terug. Wie datzelfde bedrag op Nederland inzet, ontvangt 110 euro als aanvulling op het inkomen. En dat gokken kan in Innsbruck overal, bij een stadswandeling van twee uur komen we minstens tien kantoren van bookmakers tegen.

Voor Oranje was het een toernooi tot nu toe met twee gezichten. Na afloop van de wedstrijd tegen Kazakstan overheerste de tevredenheid, na de nederlaag tegen Polen was iedereen boos. Toch zullen er maar weinig mensen zijn die vooral zouden hebben getekend voor een stuntje van Nederland tegen één van deze twee teams. Voordeel van Oostenrijk is onderschatting. In de eerste periode maandag wist Groot-Brittannië het de Alpenbewoners bijvoorbeeld knap moeilijk te maken.

Toch draait het toernooi voor Nederland feitelijk om de laatste twee wedstrijden. Eerst het Verenigd Koninkrijk op vrijdag, gevolgd door de wedstrijd tegen Zuid-Korea op de slotdag. Dan moet handhaving in Division I worden veiliggesteld. Dat wordt misschien nog lastiger dan verwacht. De Britten vallen vooralsnog in het toernooi op door hun enorme werklust en goede wedstrijdmentaliteit. Het team wordt bovendien ondersteund door enkele honderden supporters die voor veel sfeer zorgen in het stadion.

De Zuid-Koreanen hebben een leuk schaatsende ploeg, die het bij vlagen de Kazakhen nog best moeilijk maakte. De ploeg lijkt vooral schotkracht te ontberen, maar het ontstaan van de Asian Hockey League met het hogere niveau ijshockey heeft de Koreanen zonder meer goed gedaan. Het is niet meer de walk-over die het in het verleden toch vaak was en het team lijkt vastbesloten deze keer niet terug te degraderen naar Division II.

Voor IJshockey.com is het voorlopig een heel behoorlijk toernooi. Het is jammer dat de zeer nerveus overkomende organisatie ons verbiedt om net als andere jaren video-interviews te maken met spelers of de persconferentie van bondscoach Tom Hartogs te filmen. De rechten voor alle beelden binnen het stadion liggen bij een bureau uit Zwitserland, dat hier twee al even nerveus ogende vertegenwoordigers heeft rondlopen die dreigen met boetes.

Het mag de pret niet drukken. De wedstrijden kunnen worden bekeken vanaf een absolute topplek en we hebben al zin in morgen. Oranje begint om 20.30 uur en de wedstrijd is live te volgen via satelliet en internet.


Wk innsbruck oostenrijk jonge fan
Wk innsbruck gb fan
Wk innsbruck koreaanse dames
Wk innsbruck reporters in actie