Div enschede lions team 0809

30 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Impuls voor Twents ijshockey

De opening van de nieuwe ijsbaan Twente in Enschede betekent een forse impuls voor het ijshockey in Oost-Nederland. De Enschede Lions maken hierdoor zelfs na achttien jaar een comeback in de Nederlandse competitie, met de uiteindelijke ambitie om door te groeien naar de eredivisie.

Enschede beschikte de afgelopen jaren al over een baan. Hier speelden recreatievereniging Blue Caps en studentenvereniging Slapping Studs hun wedstrijden. Door de opening van de nieuwe ijshal ontstaat er weer ruimte voor Enschede Lions, dat in 1990 ophield te bestaan en vijftien jaar later werd heropgericht. De afgelopen jaren werd in Nordhorn getraind en werden er vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Intussen is de ploeg weer terug op de thuisbasis.

Bekendste naam bij de club is zonder meer oud-international Marco Strijland, die jarenlang als prof in de lagere Duitse divisies uitkwam voor Nordhorn. In 1997 en 98 speelde hij ooit enkele wedstrijden voor het Nederlands team. Hij fungeert als speler en trainer van het team dat komend seizoen in de derde divisie gaat spelen en als spreekbuis van de ambities van de club.

‘We hebben nu 35 leden en één team in de derde divisie, maar onze doelstelling is om tussen nu en vier jaar topijshockey naar Enschede te brengen. We hebben een stappenplan opgesteld om het eerste team bij de toonaangevende clubs te brengen en om de jeugd erbij te betrekken. We willen het ijshockey anders op de kaart zetten. IJshockey is geen grote sport in Nederland, maar in Twente is het absoluut nog onderontwikkeld. Wij willen dat oppakken', zegt hij in de lokale krant.

Enschede Lions opent de nieuwe ijshockeybaan met een wedstrijd tegen Frisian Flashguns uit Heerenveen. Deze ontmoeting op 3 oktober begint om 20.00 uur. Het ijscomplex zelf wordt op 1 oktober door Erica Terpstra geopend. Deze lost in de middaguren het startschot voor een wedstrijd, waaraan onder meer Erben Wennemars deelneemt. Het betekent een nieuwe start voor de hele ijssport in Twente.

Voor Strijland ligt de nadruk op het enthousiasmeren van de jeugd in de rgio. ‘De laatste tien jaar is er geen doorstroming geweest vanuit de jeugd, terwijl de jeugd wel geïnteresseerd is in ijshockey. Daarom gaan we scholen benaderen en zomerkampen organiseren. Bovendien hebben we krachtige sponsoren en staat de directie van IJsbaan Twente achter onze plannen. We hebben een gestructureerd beleid opgezet én we hebben gekwalificeerde trainers.'

Behalve Strijland is dat ook Allessandro Cioffi, die in zowel Canada als Duitsland speelde. Ook verschillende andere spelers hebben ervaring in de Duitse competitie. ‘We hebben een redelijk sterk team. Als we steeds de sterkste spelers opstellen worden we moeiteloos kampioen, maar onze insteek is dat iedereen moet spelen. De doelstelling voor dit jaar is om te groeien, dan begint volgend seizoen fase twee en gaan we meer prestatiegericht werken.'

Met studentenvereniging Slapping Studs en de recreatieteams van Blue Caps en Lions groeit Twente als ijshockeystad. Dit jaar staan er zelfs rasechte derbies tussen de Blue Caps en Lions op het programma.