Bekerfinale 2012 foto22

14 augustus 201208:06

Door Joep Meijsen

Indeling bekercompetitie duidelijk

Tilburg Trappers en Eindhoven Kemphanen treffen in de kwartfinale van de beker een ploeg uit de eerste divisie. Met Flyers tegen Eaters en Capitals tegen Hijs staan er ook twee onderlinge duels in de eredivisie op het programma in de kwartfinales.

Dat heeft de Nederlandse ijshockeybond bekendgemaakt na de loting voor de eerste ronde. De kwartfinales worden gespeeld in een best-of-two, waarna in de halve finales wordt overgeschakeld op een best-of-three. Daarin hebben de winnaars van de twee onderlinge eredivisie-duels in de kwartfinale het thuisvoordeel.

Het spelen van de bekercompetitie als een knock-outcompetitie is de mogelijk belangrijkste wijziging in het speelschema van het Nederlandse ijshockey. De afgelopen jaren werd dit altijd als competitie gespeeld aan het begin van het seizoen. De deelname van teams uit de Eerste Divisie is ook nieuw.

In de eerste ronde van de beker spelen de acht teams uit de Eerste Divisie A tegen elkaar in een best-of-two. De winnaars van die wedstrijden spelen onderling om het recht tegen Tilburg of Eindhoven te spelen. In de eerste ronde gaat het tussen Dordrecht Lions en Nijmegen Devils, Eindhoven High Techs en Red Eagles Den Bosch en Gijs Bears Groningen en Zoetermeer Panters.

Opvallend is dat als Eindhoven High Techs door de eerste twee rondes heenkomt, grote broer Eindhoven Kemphanen de tegenstander zal zijn in de kwartfinale. De twee Haagse teams kunnen elkaar in het schema alleen in de finale tegenkomen.

Het speelschema:

Eerste ronde
Dordrecht - Nijmegen
Eindhoven HT - Den Bosch
Utrecht - Den Haag 2
Groningen - Zoetermeer

Tweede ronde
Dordrecht/Nijmegen - Groningen/Zoetermeer (A)
Utrecht/Den Haag 2 - Eindhoven HT/Den Bosch (B)

Derde ronde
Winnaar A - Tilburg Trappers (C)
Winnaar B - Eindhoven Kemphanen (D)
Friesland Flyers - Geleen Eaters (E)
Amsterdam Capitals - Hijs den Haag (F)

Halve finales
Winnaar E - Winnaar D
Winnaar F - Winnaar C

Finale op 13 januari in Tilburg