16 augustus 200400:00

Door Joep Meijsen

Ivan Hlinka (54) dood

De Tsjechische bondscoach Ivan Hlinka is maandag overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een auto-ongeluk in de buurt van Karlovy Vary. Hlinka zou deze week met de Tsjechische selectie beginnen aan de voorbereidingen op de World Cup of Hockey.

Als hoofdcoach van het Tsjechische team won Hlinka in de jaren negentig twee wereldtitels en drie Olympische medailles. Hoogtepunt was gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Nagano, de eerste Spelen waarbij alle NHL-sterren present waren.

Hlinka was zelf een topspeler eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Hij speelde daarbij voor de nationale ploeg van Tjechoslowakije en kwam onder meer uit voor de Vancouver Canucks. Tussen 1981 en 1983 tekende hij voor 42 doelpunten en 81 assists in 137 wedstrijden.

Na zijn successen als coach van Tsjechië maakte hij als coach de overstap naar de NHL. In 1999-2000 was hij assistent-coach, voordat hij in 2000-2001 de eerste 'buitenlandse' hoofdcoach werd in de geschiedenis van de National Hockey League. Hij kreeg dat seizoen te maken met de comeback van legende Mario Lemieux.

Hij kwam tot 42 overwinningen, 28 nederlagen en 9 gelijke spelen als hoofdcoach in zijn eerste seizoen. Nadat een jaar later de eerste vier wedstrijden verloren gingen, werd hij ontslagen. In Tsjechië werd hij prompt aangesteld om de Olympische titel van Tsjechië te verdedigen in Salt Lake City. Hij was recentelijk ook kortstondig actief als coach in de Russische liga.