28 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Jacco Landman stopt

Heerenveen-verdediger Jacco Landman beëindigt naar alle waarschijnlijkheid zijn loopbaan. De voormalige international maakte dit bekend na afloop van de verloren play-off-serie tegen Nijmegen Emperors.

'Dit was mijn laatste wedstrijd', zegt Landman in het Friesch Dagblad. Hij bevestigt dit vanmorgen nog een keer in het Algemeen Dagblad. De verdediger houdt echter nog wel een kleine slag om de arm. Landman speelde dertien jaar voor Heerenveen en geldt als Ă©Ă©n van de beste Nederlandse verdedigers van de afgelopen twintig jaar.

Landman wordt eind deze maand pas 32 jaar. De afgelopen jaren hintte hij er echter in interviews al vaker op dat het hem steeds moeilijk viel om gezin, maatschappelijke loopbaan en ijshockey te combineren. De verdediger nam twee jaar geleden al afscheid van het Nederlands team.

Jacco Landman debuteerde in het seizoen 1991/92 bij Heerenveen in de Eredivisie. In 1995 maakte hij zijn rentree in Oranje. In totaal speelde hij 84 interlands, waarin hij tekende voor elf goals en 23 assists. Interessant genoeg precies Ă©Ă©n punt meer dan zijn jongere broer Erik. Landman was in 1999/2000 de eerste winnaar van de Wil van Dommelen-trofee voor de beste verdediger in de Nederlandse competitie. Hij ontving die prijs toen uit handen van bondscoach Doug Mason, die hem prees voor zijn ongekende inzet bij de nationale ploeg.


Jacco Landman was een leider bij Heerenveen

De nederlaag in de play-off-serie tegen Nijmegen kwam hard aan bij Landman. 'Ik hoopte op een sprookje, het is een nachtmerrie geworden. Drie keer thuis verliezen is gewoon waanzin. De wil was er wel, de uitvoering ging gewoon stug. We waren niet ons beste doen. In dertien seizoenen ben ik er niet zo dichtbij geweest. Dit maakt het extra zuur', liet hij optekenen in Friesch Dagblad.

De verdediger kreeg nationaal veel aandacht de afgelopen weken. De confrontatie tussen de broers Erik en Jacco Landman bleek voor veel media aantrekkelijk. Landman was tot in zijn waarschijnlijk laatste wedstrijd bij Flyers een defensieve rots in de branding.