Nl america hartogs 0708

3 februari 201000:00

Door Joep Meijsen

Jack America weg bij bond

Jack America legt al zijn functies bij de Nederlandse IJshockeybond neer. America was de afgelopen jaren bondsbestuurslid, competitieleider en teammanager van Oranje.

In een summiere verklaring legt de NIJB uit dat 'een onverenigbaar verschil van mening omtrent activiteiten en de wijze waarop deze tot uitvoer moeten worden gebracht' de oorzaak zijn van de breuk. America werd in december 2006 samen met de latere voorzitter Joop Vullers in het bondsbestuur gekozen in de vergadering waarin de toen afwezige Jan de Greef officieel terugtrad als voorzitter.

Voor die tijd fungeerde America al enkele jaren als teammanager van het Nederlands team. In die functie werkte hij samen met een handvol verschillende bondscoaches, waaronder Doug Mason, Manfred Wolf, Brian de Bruyn, Theo van Gerwen en Tommie Hartogs. Hij functioneerde ook een aantal maal in dezelfde functie voor juniorenteams. Voor zijn activiteiten voor de bond was hij bestuurslid en voorzitter bij Geleen.

In zijn jaren als bondsbestuurder gebeurde er veel binnen de NIJB. Zo nam het takenpakket van het bestuur toe door het afscheid van bondsdirecteur Henk Hille, voor wie geen vervanger werd aangetrokken. Ook kampte het bestuur van de bond met veranderende subsidiestromen vanuit onder meer NOCNSF, waardoor de begroting moest worden aangepast. Wel slaagde de bond erin het WK binnen te halen en werd in Eindhoven een nieuw, ambitieus programma voor jeugdijshockeyers opgezet, het CTO.

De taken van America bij de nationale ploeg worden per direct overgenomen door Jeroen Zwaanswijk, die de afgelopen jaren al als equipment manager verbonden was aan de nationale ploeg en die functie ook uitvoerde bij Amstel Tijgers. Ook fungeerde hij de afgelopen drie jaar al als teammanager van Jong Oranje. Voor de positie van competitieleider wordt nog naar een oplossing gezocht.