28 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Jacobs terug aan het roer

Het ontslag van Alexander Jacobs als coach van Nijmegen Emperors heeft amper een etmaal standgehouden. Na een dag vol onrust, gesprekken en onderhandelingen vroeg het bestuur de coach om terug te keren. Deze heeft dit aanbod na beraad geaccepteerd.

as een onrustige donderdag in het Nijmeegse ijshockeywereldje. Het ontslag van Alexander Jacobs kwam voor de meesten als een donderslag bij heldere hemel en de argumentatie werd nauwelijks begrepen. Rebellie hing in de lucht, waarbij een deel van de begeleiders en de spelersgroep zich solidair verklaarden. Ook co-coach Larry Sacharuk kan de ontstane situatie nauwelijks bevatten.

'In de sport is het soms keihard. Je bent als speler en coach zo goed als je laatste wedstrijd. Wat ik ga doen weet ik nog niet. Dat hangt mede van de teammeeting af. Alexander is een goede vriend van me. Er zijn situaties waarin je voor je vrienden moet kiezen', zei hij ruim voordat de situatie werd opgelost.

Donderdagavond komen de spelers bij elkaar met de ontslagen coach, Sacharuk en de teambegeleiding. De groep laat daar weten als Ă©Ă©n man achter Jacobs te staan. Daarna volgt een overleg tussen Jacobs, Sacharuk en het bestuur. Een uur na dit overleg besluit de coach het aanbod van het bestuur om zijn functie opnieuw te accepteren aan te nemen.

'Het team heeft aangegeven achter mij te staan. Ik wil op mijn beurt nu ook achter het team gaan staan. Hier kunnen we alleen maar sterker uit te voorschijn komen', laat hij in De Gelderlander optekenen.

Daarmee komt een einde aan een nieuwe kortstondige soap in het Nijmeegse ijshockey. 'We moeten van beide kanten het verstand laten zegevieren. We hebben laten zien dat we in alle eerlijkheid en openheid bij Emperors werken. Maar dit is natuurlijk wel een verlies-verlies-situatie', zegt voorzitter Emiel Verdonschot over de gebeurtenissen na het besluit Jacobs te ontslaan.