9 januari 200600:00

Door Joep Meijsen

Jacobs uit functie gezet

Nijmegen Emperors heeft hoofdcoach Alexander Jacobs met onmiddellijke ingang van zijn functie ontheven. Daarmee lijkt definitief een einde te zijn gekomen aan een al langer lopend conflict tussen bestuur en coach.

Het bestuur van Nijmegen Emperors heeft dat vanmiddag besloten naar aanleiding van publicaties in De Gelderlander. Daarin meldde Alexander Jacobs dat het bestuur hem een ultimatum had gesteld. Volgens het bestuur was dit gebeurd in een vertrouwelijk gesprek.

'Daarmee is de vertrouwensband tussen coach en bestuur geschonden. Met de mededeling dat hij als coach van zijn taak zal worden ontheven bij verlies tegen Geleen trekt Alexander niet alleen een zware wissel op zijn relatie met het bestuur, ook belast hij hiermee de spelers van het team, die zich verantwoordelijk kunnen gaan voelen voor een eventueel vertrek van de coach. Het bestuur is van mening dat deze druk niet op de schouders van de spelers mag liggen', stelt het bestuur in een officiële verklaring.

Jacobs wordt niet ontslagen door Nijmegen. 'Vanwege zijn verdiensten voor het team wil het bestuur hem niet ontslaan, opdat in een later stadium bezien kan worden op welke wijze de kwaliteiten van Alexander voor het team en de club behouden kunnen blijven. Larry Sacharuk blijft beschikbaar voor coaching en training. Het bestuur beraadt zich over het aantrekken van een andere coach.'

Het is niet voor het eerst dat Jacobs ontslagen wordt dit seizoen. Eerder dit jaar werd hij al op non-actief gezet na opmerkingen over de scheidsrechter tijdens een wedstrijd in Geleen. Dit ontslag werd al snel ongedaan gemaakt toen de spelersgroep zich solidair achter de coach opstelde.

In het verhaal in De Gelderlander verweerde Jacobs zich tegen de kritiek van de bestuursleden. 'Het Emperors-bestuur wil dat ik ingrijp, maar hoe kan dat als je nog maar vijf verdedigers hebt? Ik heb eerder aangedrongen op versterking in de verdediging, maar dat kon volgens het bestuur niet.'

Nijmegenaar Dennis Jonker wordt in deze discussie genoemd. Deze vertrok eerder dit seizoen bij Den Haag, maar speelt inmiddels in Amsterdam. De selectie van Nijmegen is door blessures voor Dennis Unk en Wesley Hendriks gedecimeerd, hoewel tussendoor de Amerikaan Jake Brenk werd aangetrokken als versterking.

Nijmegen miste dit jaar de halve finales van de beker, maar sprokkelde al acht winstpunten bijelkaar in de competitie. De ploeg moet dinsdagavond al in actie komen in Geleen.

Alexander Jacobs was Ă©Ă©n van de drijvende krachten achter de herstart van Nijmegen onder de naam Emperors in de hoogste divisie in Nederland. De geboren Nijmegenaar had al naam gemaakt in de Nederlandse ijshockeywereld als junioren-bondscoach en jeugdcoach bij Nijmegen. Vorig seizoen was zijn debuut als hoogste technische man in de Eredivisie.

Jacobs was daarbij mede verantwoordelijk voor de samenstelling van een jonge, talentvolle groep ijshockeyers. Met deze piepjonge groep bereikte Jacobs vorig jaar de bekerfinale en werden de play-offs op het nippertje gemist.