4 juli 200800:00

Door [email protected]

Jagr vertrekt naar Rusland

Jaromir Jagr's tijd in de NHL lijkt er definitief op te zitten. De Tsjechische ster tekende vrijdag een 'letter of intent' voor een tweejarig contract bij Avangard Omsk, een team uit de Russische Super Liga.

Het nieuws werd door de website van Avangard en de agent van Jagr wereldkundig gemaakt. 'Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven', meldde Jagr later zelf. 'IJshockeytechnisch gezien in elk geval.'

De exacte condities van het contract werden niet bekend gemaakt, maar diverse media meldden vrijdag dat er een bedrag van 35 miljoen dollar gemoeid is met het tweejarige contract.

Volgens de forward wilde hij graag een driejarig contract tekenen bij een club, maar kwam hij met geen enkel team tot overeenstemming. Onder de nieuwe CAO wordt het salaris van een speler van 35 jaar of ouder voor de volledige looptijd van zijn contract in de salaris limiet meegenomen, zelf als hij tussentijds zijn schaatsen aan de wilgen hangt.

Jagr begon zijn NHL carriere in 1990 op 18-jarige leeftijd bij de sterke Pittsburgh Penguins. In zijn eerste twee seizoenen won hij Stanley Cups. Van 2001 tot en met 2004 speelde hij voor Washington, terwijl hij de laatste vier seizoenen voor de New York Rangers uitkwam. Hij won geen Stanley Cups meer, maar won een Hart Trophy (MVP), vijf Art Ross Trophies (topscorer) en drie Lester B. Pearson Awards (MVP volgens spelers). De Tsjech stond zeven keer in het eerste Allstar Team.

Op internationaal niveau won Jagr goud met Tsjechië op de Olympische Spelen van 1998 en brons tijdens de spelen van 2006. In 2005 werd hij met de Tsjechische ploeg wereldkampioen.

Avangard Omsk werd afgelopen seizoen achtste in de RSL. De Siberische ploeg werd in 2004 voor de eerste keer in de bestaansgeschiedenis kampioen van Rusland. Het jaar daarop won het ook de European Champions Cup.

De New York Rangers versterkten zich eerder in de week al met sterforward Markus Naslund.