20 november 200600:00

Door Joep Meijsen

Jamie Schaafsma nu Tijger

Nederlands-Canadees Jamie Schaafsma heeft een contract getekend bij Amstel Tijgers. De voormalige speler van Eaters Geleen debuteert waarschijnlijk komende vrijdag al bij Amsterdam in de uitwedstrijd tegen Geleen.

Dat heeft Amsterdam bekendgemaakt. De komst van Schaafsma komt niet als een verrassing. Geruchten over de overgang van Schaafsma naar Amstel Tijgers deden al sinds het begin van het seizoen de ronde. Jamie Schaafsma is geen familie van de al bij Amsterdam spelende Alexander Schaafsma.

'Na het vertrek van de centers Kars en Polet waren we nog op zoek naar een center. Met Jamie Schaafsma beschikken we naast Vincent en Bertilsson weer over 3 centers. Hij is een teamspeler die het spel goed overziet en kan worden ingezet in bij speciale situaties', aldus de technische leiding van Amsterdam.

Schaafsma speelde twee seizoenen in Geleen en is daardoor speelgerechtigd voor Oranje tijdens het komende wereldkampioenschap in China. Na de Zweed Christoffer Drugge, die op proef is in Amsterdam, is Schaafsma de tweede versterking in enkele dagen voor de krappe selectie van Ron Berteling en Tommie Hartogs.

Amsterdam verloor afgelopen weekeinde beide wedstrijden, maar won onlangs wel de Challenge Cup. De club maakte eerder al bekend de selectie na afloop van de competitie met de teams uit de Eerste Divisie verder te willen versterken. De selectie was zo krap dat zelfs coach Ron Berteling weer een aantal keer zelf de schaatsen aantrok.

In twee seizoenen in Geleen scoorde Schaafsma 41 doelpunten en bracht 57 assists op zijn naam in 75 wedstrijden. Daarvoor kwam hij uit in de lagere Canadese jeugdliga Western Ontario Junior Hockey League. Schaafsma geldt als een speler die makkelijk zelf het net weet te vinden, maar ook een goed oog heeft voor medespelers in scoringspositie.