NHL sakic pensioen

11 juli 200900:00

Door [email protected]

Joe Sakic met pensioen

Een ijshockeyicoon hangt zijn schaatsen definitief aan de wilgen. Joe Sakic maakte deze week bekend zijn actieve loopbaan te beëindigen. Sakic miste het afgelopen seizoen al grotendeels door een rugblessure.

De 40-jarige veteraan is gedurende zijn hele carrière de franchise uit Colorado trouw gebleven. Hij begon in de NHL bij de Quebec Nordiques en volgde het team in 1995 naar Colorado. Tijdens zijn loopbaan wist hij onder meer twee Stanley Cups te winnen, evenals vele individuele prijzen. Sakic leidde Canada ook naar een Olympische titel op de winterspelen van 2002.

sakic_joe_getty_400.jpg

Na 20 jaar heeft hij er afgelopen week een punt achter gezet. Canada verliest met Sakic een speler uit vervlogen tijden. Een leider op en naast het ijs. Nadat de Avalanche in 2001 de Stanley Cup had gewonnen gaf hij bijvoorbeeld de beker eerst aan Ray Bourque. Bourque was naar Colorado gekomen om voor zijn laatste kans te vechten op een titel. De verdediger was op dat moment de speler met de meeste wedstrijden zonder titel.

‘Ik was niet meer de speler die ik wilde zijn,' aldus Sakic. ‘En ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ik dat gevoel kreeg.'

Uiteraard wordt ‘zijn' nummer 19 door de Avalanche ook niet meer uitgegeven aan een andere speler. Sakic speelde 20 jaar voor het team, waarvan 16 jaar als aanvoerder. Ook speelde Sakic een indrukwekkende 13 keer in de all-star wedstrijd van de NHL. De speler uit Burnaby, Canada, scoorde in totaal 1641 punten en eindigt daarmee op nummer 8 van de all-time topscorers in de NHL.

> Highlightreel Joe Sakic

Deze week maakte nog een andere veteraan kenbaar - wederom - te stoppen. De 43-jarige Claude Lemieux gaat ook met ijshockeypensioen. De speler maakte afgelopen seizoen zijn rentree bij de San Jose Sharks nadat hij vijf jaar eerder was gestopt met professioneel ijshockey.