NHL roy jr mugshot

1 augustus 200800:00

Door [email protected]

Jonathan Roy aangeklaagd

Het beruchte goaliegevecht van Jonathan Roy krijgt nog een staartje. De zoon van levende legende Patrick Roy moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn acties tijdens de bewuste QMJHL wedstrijd in maart.

De 19-jarige Roy schaatste op die avond de volledige lengte van het ijs over om op zijn directe tegenstander in te slaan. Bobby Nadeau, de goalie van Chicoutimi Sagueneens, vocht niet terug en incasseerde de nodige klappen. Zelfs met zijn helm af en liggend op de grond kreeg hij nog slaag van Roy.

Het gevecht ontstond tijdens een wedstrijd in de eerste ronde van de playoffs in de Quebec Major Junior Hockey League tussen Quebec en Chicoutimi. Het thuisteam stond 7-1 voor in de wedstrijd, die uiteindelijk met 10-1 gewonnen zou worden.

Nadat Roy klaar was met Nadeau stak hij twee middelvingers op naar de fans van Chicoutimi. Sagueneens verdediger Sebastien Rioux besprong daarop Roy, waarna een nieuw gevecht ontstond.

Jonathan Roy werd door de liga voor zeven wedstrijden geschorst. Zijn vader, de coach en GM van de Remparts, kreeg vijf wedstrijden aan zijn broek. Roy Sr. ontkende betrokkenheid bij de vechtpartij, maar op videobeelden lijkt hij zijn zoon naar voren te sturen.

Het filmpje van de vechtpartij haalde in de hele wereld het nieuws. Er ontstond in Quebec een vurige discussie over de mate van geweld in jeugdijshockey.. De minister van sport vroeg de QMJHL zelfs om een rapport met aanbevelingen op te stellen om het geweld terug te dringen. Die regels zouden voor het begin van het nieuwe seizoen geïmplementeerd moeten worden.

De beslissing om Roy Jr. nu ook voor de rechter te dagen moet een afschrikkende werking hebben op anderen. De QMJHL wilde geen commentaar geven op de beslissing van het openbaar ministerie om Roy civielrechtelijk te vervolgen. De liga onderstreepte wel dat Jonathan Roy gerechtigd is om aan de competitie deel te nemen.

Als Roy schuldig wordt bevonden, dan kan hij een boete van maximaal tweeduizend dollar krijgen en een gevangenisstraf van zes maanden.