15 december 200700:00

Door Remco

Jong Oranje blijft koploper

Jong Oranje blijft uitzicht houden op promotie naar Divisie I. Een monsteroverwinning op China en een 1-5 zege op Spanje zorgden ervoor dat Nederland na vier speelrondes nog steeds koploper is in Tallinn.

Volgers hadden het al voorspeld. De beslissende wedstrijd van het toernooi is de allerlaatste wedstrijd als gastland Estland het opneemt tegen Nederland. Beide ploegen zijn nog ongeslagen maar de Nederlandse talenten beschikken over een beter doelsaldo.

Donderdagmiddag verpletterde Oranje hun leeftijdsgenoten uit China met 14-1. De schotenverhouding was ook veelzeggend: 71-14. Nardo Nagtzaam was ditmaal de topscoorder aan Nederlandse zijde met drie goals. Levi Houkes, Diederick Hagemeijer, Jeroen van den Broek en Joey Oosterveld scoorden allen tweemaal en de overige doelpunten kwamen op naam van Dave van Mol, Joy Turpijn en Mike Dalhuisen.

Op vrijdag bleek Spanje een taaiere tegenstander dan de eerdere uitslagen in de Arena Premia deden vermoeden. Nederland nam een 0-2 voorsprong in de eerste periode dankzij goals van Jolke Balt en Mike Dalhuisen. Spanje verkleinde de achterstand door een treffer van Munoz.

De 1-2 voorsprong bleef staan tot ver in de tweede periode. Uiteindelijk bracht Tilburger Max van Lieshout wat meer ademruimte voor Nederland. Recht vanuit de strafbank scoorde van Lieshout op aangeven van Glenn Bakx de 1-3.

In het laatste bedrijf liep Nederland uit naar de 1-5 eindstand. Diederick Hagemeijer en Rick Wijnen bleken trefzeker voor de ploeg van coach Rob Serviss.

Zondagavond om acht uur mag Jong Oranje het opnemen tegen Estland in een direct duel voor een plek in Division I.