11 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Jong Oranje blijft op koers

Jong Oranje liet op dinsdag weinig heel van de leeftijdsgenoten van Kroatië. Diederick Hagemeijer had drie goals en een assist in een 8-0 zege voor de ploeg van Robb Serviss, die dit kampioenschap nog geen goal heeft geïncasseerd.

Deze keer was het Ian Meierdres die de shut-out op zijn naam kreeg. De Tilburger deed dit seizoen voor het eerst uitgebreide ervaring op in de eredivisie en zette dat in de ijshal van Tallinn om in 35 saves. De doelman van Tilburg maakte een sterke indruk tegen een Kroatië dat aardige aanvallen opzette, maar defensief flinke steken liet vallen.

Vorig seizoen speelde Meierdres nog samen met Diederick Hagemeijer. De voormalige deelnemer aan de Topsportklas van het Willem II College in Tilburg waagde dit seizoen de overstap naar Noord-Amerika, waar de geboren Eindhovenaar onderdak vond bij de Tri City Storm. Vanuit Oregon vloog hij rechtstreeks naar Tallinn, waardoor hij de eerste wedstrijd moest missen. Over de ontmoeting tegen Kroatië werd nog getwijfeld, maar Hagemeijer liet zijn aanwezigheid direct gelden.

De 19-jarige aanvaller had slechts drie schoten op doel in de wedstrijd, maar passeerde met alledrie de Kroatische doelman Tihomir Filipec te passeren. Opmerkelijk genoeg was de schotenverhouding in de ontmoeting na twee periodes 26 om 26, maar Oranje stond met 6-0 comfortabel voor. Dat de Kroatische doelman waarschijnlijk niet de beste wedstrijd van zijn loopbaan speelde, hielp daarbij een handje.

De punten werden verder over de ploeg verdeeld. Mike Dalhuisen en Ivy van den Heuvel hadden ieder een goal en een assist, Jeroen van den Broek, Ritchie van Hulten en Jeffrey Mens namen een doelpunt voor hun rekening en Nardo Nagtzaam, Max van Lieshout en Dave van Mol hadden ieder twee assists in de wedstrijd.

De voorlopige indruk is dat de ploeg van bondscoach Robb Serviss en zijn assistent Chris Eimers in een goede stemming verkeerd en vooruitkijkt naar de rest van het toernooi. Morgen is een rustdag voor het team, daarna wacht China als tegenstander. Dat lijkt voorlopig de zwakke broeder in het toernooi met nederlagen tegen Spanje en zelfs Mexico. Estland is de andere ongeslagen ploeg in het toernooi. De ploeg bereikte vandaag de dubbele cijfers tegen Spanje. De slotwedstrijd komende zondag tussen Oranje en Estland lijkt dan ook de beslissende te gaan worden.

Intussen speelt Jong België in het andere toernooi van Division II, dat in Italië wordt gespeeld. Onder leiding van bondscoach Dominique van de Locht werd vooralsnog verloren van Zuid-Korea, maar gewonnen van IJsland. Deze poule lijkt gastheer Italië als de grote favoriet te hebben. België vervolgt het toernooi op woensdag tegen Roemenië.